Slovenija

Znani rezultati poklicne mature

STA/M.J.
8. 7. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kandidati, ki so poklicno maturo opravljali v spomladanskem roku od 1. do 22. junija, bodo danes na svojih šolah obveščeni o doseženih rezultatih. Kandidati bodo svoje rezultate v skladu s predpisi lahko popravljali ali izboljševali v jesenskem roku.

Reuters

Kandidati, ki se bodo odločili za popravljanje rezultata, in tisti, ki bodo prvič opravljali poklicno maturo v jesenskem roku, se morajo na svoji šoli prijaviti najkasneje do torka. Pisni deli izpitov bodo potekali med 25. avgustom in 1. septembrom, ustni deli pa med 24. avgustom in 3. septembrom. Rezultati jesenskega dela poklicne mature bodo znani 9. septembra.

Državni izpitni center bo rezultate spomladanskega dela poklicne mature predstavil na novinarski konferenci 15. julija, ko bodo znani tudi rezultati splošne mature, je za STA dejala Polona Papler iz Državnega izpitnega centra.

Na spomladanski rok poklicne mature se je sicer prijavilo 12.270 kandidatov (lani 13.017) s 153 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij.

Kandidat, ki opravi poklicno maturo, lahko sicer študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi nadaljevati študij na univerzi oz. na fakulteti, ki mu je to možnost omogočila v razpisnih pogojih, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Za dodatni maturitetni izpit je bilo prijavljenih 1662 (lani 1784) kandidatov, največ jih je opravljalo maturitetni izpit iz angleščine, zgodovine in psihologije.