Slovenija

Bo moral Türk porušiti črno gradnjo?

Petra Rupnik
6. 7. 2013, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koprska gradbena inšpekcija je odločila, da mora družina Vitoslava Türka porušiti vilo nad Sečovljami. Türkovi se bodo na to odločbo pritožili in dokazali, da so gradili zakonito, saj še vedno iskreno verjamejo v pravno državo.

Mediaspeed
Bodo pri Türkovih rušili?

Ob vsej tej iskrenosti pa vendarle v oči bode nekaj dejstev. Hiša družine Türk bi morala biti sušilnica sadja, saj je bila, po poročanju nacionalne televizije, za to zemljišče vložena le takšna zahteva. Po sadju na Parecagu nad Sečovljami ne diši pretirano, toliko bolj pa diši po razkošju. Iz sušilnice je namreč zrasla vila v lasti ljubljanskega podjetja Virtus, ki ga obvladujeta sinova Vitoslava Türka in je velika 380 kvadratnih metrov, čeprav bi moralo biti 'gospodarsko poslopje' skoraj 100 kvadratnih metrov manjše.

Poleg te vile stoji še vila zakoncev Türk, ki naj bi bila tudi črna gradnja. Družina Vitoslava Türka, sicer nekdanjega prvega moža Elesa, vidnega člana stranke SDS in brata nekdanjega predsednika republike Danila Türka, je torej napovedala pritožbo in svoje, po njihovem popolnoma zakonite gradnje ne želi rušiti. Verjamejo, da se bo v nadaljnjih postopkih izkazala in dokazala resničnost njihovih trditev, da so vsa opravljena dela temeljila na popolnih in predhodno pridobljenih dovoljenjih, kar bodo dokazovali z obsežno gradbeno in ostalo dokumentacijo.

Svet24, Mediaspeed, Youtube
Afera s črno gradnjo je odnesla že ministra Igorja Maherja.

Družina Türk tudi meni, da je bil inšpektor, ki vodi ta primer, med obravnavo in pripravo uradnega zapisa ugotovitev izpostavljen hudim medijskim in drugim pritiskom. Zato so prepričani, da zapisane ugotovitve v izdani odločbi ne odražajo resničnega stanja in opravljenih posegov na terenu, niti niso skladne z veljavno regulativo in gradbenimi dokumenti družine Türk.

»Po našem trdnem prepričanju zato ne morejo odražati niti osebnega strokovnega mnenja inšpektorja v naši zadevi, kot je ne nazadnje tudi sam že izjavil za nekatere slovenske medije,« so še zapisali v sporočilu. Obe vili sta po vsem medijskem linču obviseli na družini kot dve črni packi, ki pa ju ne more sprati niti prodaja. Bazen in ostale gradnje (Vitoslav in Metka Türk imata v lasti dvoapartmajski objekt in pomožne objekte) bi morali namreč porušiti v dveh mesecih, v tem času pa 'promet in prodaja' omenjenih nepremičnin nista dovoljena.

Afera z luksuzno sušilnico za sadje pa ni odnesla le ugleda znane družine, ampak tudi stolček inšpektorja Pavla Galjanića. Slednji je bil namreč o črni gradnji obveščen že leta 2007, a je Galjanić za ogled zadeve potreboval tri leta. Pred nekaj tedni je zaradi afere odstopil z mesta vodje koprske gradbene inšpekcije.

Sicer pa družina Türk ni edina slovenska politična družina, ki je 'zidala gradove v oblakih'. Spomnimo, v času nastajanja nove vlade ja prav črna gradnja odnesla Igorja Maherja, ministrskega rekorderja, ki je v resorju za infrastrukturo in prostor uspel zdržati le pet dni. Slednji je zatrjeval, da ima na parceli v Seči postavljeno zgolj klet in lopo za orodje, inšpektorji pa se s tem niso strinjali in Maherjevo gradnjo označili za počitniško hišico. Na splošno naši veljaki svoje počitniške in druge nepremičnine ocenjujejo nekoliko nerealno.

Svet24, Mediaspeed, Youtube
Bo moral Vitoslav Türk porušiti svojo črno gradnjo?

Tako so vile in drugi luksuzni objekti ocenjeni na zgolj nekaj tisoč evrov. Na spletni strani predlagam.vladi.si smo naleteli na zanimiv predlog uporabnika z imenom Heizenberg, ki je zapisal sledeče: Takole vam povem. Jaz sem absolutno proti temu, da se Vitoslavu Türku ruši tista njegova lopa, uta ali karkoli je že postavil. Krat dva, seveda. Lepo mu izplačajmo tistih šest tisoč evrov, kolikor je prijavil, da je cela reč vredna, da ne bo kdaj rekel, da je bil kakorkoli oškodovan, država pa naj vzame tisti dve luksuzni lopi ali uti in iz njih naredi počitniški dom za astmatične otroke, zgarane rudarje itn. Enako velja tudi za druge ekskluzivne in luksuzne nepremičnine, ki so jih zgradili kriminalci in so jih prijavili kot vredne nekaj tisoč evrov. 

 Na predlog sta se odzvala tako ministrstvo za pravosodje kot tudi ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Pri slednjem so med drugim zapisali, da je pobuda predlagatelja nesprejemljiva z vidika ustavnega načela sorazmernosti pri poseganju v lastninsko pravico. Cilj odstranitve objekta je prav v ščitenju javnega interesa z naslova varovanja prostora kot javne dobrine. V kolikor je za objekt mogoče ugotoviti, da je le-ta sprejemljiv v prostoru, si lahko lastnik nepremičnine sam pridobi pravico gradnje in uporabe. V kolikor pa gradnja na določenem območju ni mogoča, bi s prenosom lastninske pravice nelegalnega objekta na državo le-ta postala 'črnograditeljica' in posledično postala inšpekcijska zavezanka. Glede na vse zgoraj navedeno je predlog 4503-174 neprimeren za nadaljnjo obravnavo.

V pravno državo tako lahko še vedno iskreno verjamemo.

Svet24, Mediaspeed, Youtube
Hiša družine Türk bi morala biti sušilnica sadja.
Svet24, Mediaspeed, Youtube
Svet24, Mediaspeed, Youtube