Svet

Zločin, ali samoobramba?

STA / S.R.
6. 7. 2013, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tožilstvo je v petek po devetih dneh sklenilo predstavitev svojega primera proti 29-letnemu varnostniku s Floride Georgu Zimmermanu, ki je obtožen nenaklepnega umora 17-letnega temnopoltega najstnika Trayvona Martina, lani februarja v predmestju Orlanda Sanford.

Reuters
George Zimmerman.

Zdaj je na vrsti obramba. Zimmermanovi odvetniki so v petek v skladu s pričakovanji zahtevali, naj sodnica Debra Nelson nemudoma konča sodni proces in obtoženca razglasi za nedolžnega, ker tožilstvu ni uspelo dokazati primera.

Sodnica je to zavrnila in obramba bo od ponedeljka naprej predstavljala svoje priče. Tožilstvo je Zimmermana šestim porotnicam skušalo prikazati kot rasističnega varnostnika, ki je 26. februarja lani zasledoval Martina zato, ker je bil temnopolt, in ga na koncu med soočenjem ubil.

Obramba pa bo dokazovala, da je Zimmerman ravnal v skladu s floridskim zakonom v samoobrambi, potem ko ga je Martin napadel in premikastil.

Policisti so lani Zimmermana po zaslišanju izpustili z ugotovitvijo, da ni bilo zločina, ampak je šlo za samoobrambo. Nato so po vseh ZDA izbruhnili ogorčeni protesti s kritikami, da je šlo za dvojna merila, ker je Zimmerman bel, Martin pa temnopolt.