Svet

Kljub 25-im žrtvam napovedani novi protesti

STA / S.R.
6. 7. 2013, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko je v nasilju v Egiptu v petek umrlo najmanj 25 ljudi, so islamisti za danes vnovič pozvali k mirnim demonstracijam v podporo nekdanjemu predsedniku Mohamedu Mursiju, ki ga je v sredo odstavila vojska.

Reuters
V Egiptu že napovedujejo nove proteste.

"Stranka bo ostala s člani in privrženci na trgih, dokler predsednik ne bo vnovič prevzel položaja," je v sporočilu zapisala Stranka za svobodo in pravičnost, ki velja za politično vejo Muslimanske bratovščine.

Pred protesti so bile razmere v Kairu danes zjutraj napete. Na trgu Tahrir so noč preživeli številni nasprotniki nekdanjega predsednika, medtem ko so njegovi privrženci zbrani pred kairsko univerzo.

V mestu je bilo sicer vso minulo noč slišati posamezne strele, kar je napetost še povečalo. Ponoči so aretirali tudi začasnega vodjo in glavnega finančnika Muslimanske bratovščine Šairata al Šaterja. Al Šater velja poleg Mursija za najvplivnejšega člana Muslimanske bratovščine.

V petek so v več delih Egipta izbruhnili spopadi med Mursijevimi privrženci in nasprotniki. Največ žrtev je bilo v Kairu in Aleksandriji, skupaj 19, na Sinajskem polotoku pa je bilo ubitih šest pripadnikov varnostnih sil.

Začasni egiptovski predsednik Adli Mansur, ki ga je v sredo na položaj nastavila vojska, je v petek v prvem odloku razpustil šuro, zgornji dom parlamenta.

Šura, ki so jo obvladovali islamisti odstavljenega Mursija, je delovala kot začasno zakonodajno telo z omejenimi pooblastili, potem ko je ustavno sodišče lani razsodilo, da je zakon, ki ureja volitve v spodnji dom parlamenta, neveljaven.

Mansur je v petek imenoval tudi novega vodjo obveščevalnih služb in svojega svetovalca za varnost. Medtem je Mursi še vedno priprt in po nekaterih navedbah naj bi ga poleg še nekaterih drugih članov Muslimanske bratovščine v ponedeljek zaslišali zaradi obtožb o žaljenju sodstva.