Slovenija

Virant se z izbrisanimi ne bo več pogajal

STA / S.R.
4. 7. 2013, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Od trenutnega osnutka zakona o odškodninski shemi za izbrisane ni odstopanja, približevalnega predloga ne bo, je danes poudaril minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Mediaspeed
Virant se z izbrisanimi ne bo več pogajal.

Sam tudi ni pričakoval, da se bodo predstavniki izbrisanih strinjali z rešitvami, a bi z višjimi odškodninami vlada prevzela preveliko tveganje za javne finance. Kot je pred današnjo sejo vlade medijem dejal Virant, se zaveda, da so zahteve predstavnikov izbrisanih bistveno višje. "Če bi spremenili vse te zahteve, bi bile finančne posledice za držav okrog milijardo evrov, kar je žal nesprejemljivo, tega denarja pač ne moremo zagotoviti," je dodal.

Tako je trenutni osnutek zakona rešitev, s katero bodo šli pred poslance. Minister verjame, da bodo poslanci zakon sprejeli, po njegovi oceni in strokovne skupine, ki je zakon pripravljala, bi takšna rešitev "morala priti skozi" tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo je sicer za petek sklicalo nov sestanek z izbrisanimi, da jim predstavi nekoliko spremenjen osnutek zakona. Omenjena shema, ki jo je zahtevalo Evropsko sodišče za človekove pravice, bi sicer morala biti pripravljena do 26. junija, a je trenutno še v usklajevanju.

V Civilni iniciativi izbrisanih prebivalcev so pred petkovim sestankom že pojasnili, da zavračajo predlog zakona o odškodninski shemi za izbrisane, saj da ta ne rešuje ničesar. Napovedujejo tudi, da problema odškodnin ne bodo več reševali s slovenskimi oblastmi, ampak pred evropskim sodiščem preko odvetnikov iz Rima. Tako se bodo z ministrom Virantom v petek sestali le toliko, da se z njim rokujejo "in mu jasno in odločno" povedo, da se nimajo kaj pogovarjati, so še dodali.

Zadnji predlog zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, med drugim predvideva 40 evrov odškodnine za vsak mesec izbrisa.

Prav tako predlog omogoča tožbo za povrnitev škode kot načeloma dodatno pravna pot za upravičenca, ki meni oziroma lahko dokaže, da mu je nastala višja škoda od tiste, ki mu jo zakon določa v upravnem postopku. A predlog zakona predvideva, da tudi odškodnina, ki jo bo določilo sodišče, skupaj ne bo smela preseči 2,5-kratnega zneska, ki bi ga upravičenec dobil v upravnem postopku.