Svet

Američani praznujejo rojstni dan države

STA / S.R.
4. 7. 2013, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ZDA bodo danes potekale tradicionalne slovesnosti ob nacionalnem prazniku dnevu neodvisnosti.

Reuters
4. julij je najpomembnejši ameriški praznik.

Ob tej priložnosti bodo v New Yorku ponovno odprli za obiskovalce Kip svobode, ki je bil zaprt vse od orkana Sandy 29. oktobra lani. Praznik obuja spomin na 4. julij 1776, ko naj bi bila sprejeta deklaracija o neodvisnosti. Čeprav se zgodovinarji niso poenotili glede dejanskega datuma, ko je bila deklaracija podpisana in veljavna, praznik ostaja 4. julija.

Deklaracija utemeljuje razloge za odcepitev 13 nekdanjih kolonij od Velike Britanije, ki se sicer svojih posestev ni odrekla brez vojne.

Podpis deklaracije je v Philadelphii pripravil poseben odbor poslancev kontinentalnega kongresa v sestavi Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson, Roger Sherman in Robert Livingston.

Kot najboljši pisec med njimi jo je spisal Jefferson, uvodoma pa jo je podpisalo 56 oseb. Na prvem mestu je bil predsednik kongresa John Hancock, med podpisniki pa sta bila tudi dva kasnejša predsednika ZDA John Adams in Jefferson, ki sta 40 let kasneje umrla na isti dan (4. julija 1826).

Ob podpisu deklaracije o neodvisnosti je v 13 britanskih kolonijah Amerike živelo 2,5 milijona ljudi. Danes so ZDA največja sila na svetu s 316 milijoni prebivalcev, ki dan neodvisnosti slavijo s paradami, koncerti, razprodajami, pikniki in velikimi ognjemeti.

Morda je malce ironično, da so lani ZDA uvozile za 227 milijonov dolarjev pirotehnike za ognjemete, od tega za 218 milijonov dolarjev s Kitajske. Izvozili pa so je le za 11,7 milijona dolarjev.

Za praznik so ZDA okrašene z zastavami in lani so ZDA zanje Kitajcem plačale 3,6 milijona dolarjev, same pa so izvozile le za 640.000 dolarjev svojih zastav. Zaradi varčevalnih ukrepov bo morda letos drugače, saj je predsednik ZDA Barack Obama preklical številne proslave z ognjemeti po vojaških oporiščih.

V New Yorku bo slovesno že zjutraj, ko bosta ministrica za notranje zadeve Sally Jewel in župan mesta Michael Bloomberg vodila slovesno ponovno otvoritev Otoka Svobode in Kipa svobode. Oboje so zaprli 29. oktobra lani, obnova po razdejanju orkana Sandy pa se končuje komaj zdaj.

Sosednji otok Ellis, kamor je do prejšnjega stoletja v ZDA prišlo več milijonov priseljencev iz Evrope, pa je še vedno zaprt zaradi obnove. Kip svobode je Američanom podarila Francija, odprt pa je bil 28. oktobra 1886. Leta 1924 je postal nacionalni spomenik.