Slovenija

Janković Bavčarja izsiljeval z ovadbo?

STA / S.R.
2. 7. 2013, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes znova pričal v sojenju nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju.

Mediaspeed
Igor Bavčar.

Nekaj vprašanj mu je zastavil tudi Bavčar, ki ga je spraševal o vloženih ovadbah in domnevnim izsiljevanjem, povezanem s temi ovadbami. Janković, sicer nekdanji predsednik uprave Mercatorja, je na sodišču že potrdil, da je vložil ovadbo zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza. Danes je ponovil, da je za prodajo delnic Istrabenza izvedel leta 2008, ko je dobil anonimko o prodaji, na podlagi tega pa je vložil ovadbo.

Dejal je, da ga je dokumentacija o prodaji delnic Istrabenza čakala pri vratarju ljubljanske mestne hiše, na vprašanje odvetnikov pa ni znal pojasniti, kdo je bil takrat vratar. "Ob prejemu anonimke sem bil razočaran nad storjenim dejanjem," je poudaril. Ker se je na ta način po njegovem mnenju s prodajo delnic Istrabenza delala škoda, se je Janković, kot je danes ponovil, odločil za vložitev ovadbe.

Ponovno so se vprašanja dotikala tudi Jankovićevega spora s Pivovarno Laško in Istrabenzom. Na vprašanje, zakaj je izvajal pritisk na Bavčarja in Šrota, je Janković odgovoril, da ne ve o kakšnem pritisku govorijo odvetniki. Ti so Jankoviću predložili Šrotovo izjavo, da je Janković njega in Bavčarja neprestano izsiljeval, saj naj bi želel, da z Bavčarjem od njega kupita delnice Mercatorja po ceni 500 evrov.

Tudi Bavčar je danes dejal, da ga je Janković izsiljeval z ovadbo, v zameno, da je ne vloži, pa naj bi od njega želel polovični delež v Maksimi Holding. Ljubljanski župan je sicer zanikal, da bi do tega prišlo.

Bavčar je Jankovića še vprašal, ali se spomni, da je na isti dan, kot je vložil omenjeno ovadbo, zoper njega in Šrota vložil še eno ovadbo. Janković je dejal, da ve, da je vložil še eno ovadbo, ne spomni pa se točnega datuma.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.