Slovenija

Kako kaže na mejnih prehodih s Hrvaško

STA/M.J.
1. 7. 2013, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na območju koprske policijske uprave je vzpostavitev skupne mejne kontrole na nekaterih mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško potekala uspešno, prav tako zaenkrat ne beležijo daljših čakalnih dob oz. zastojev, je povedal Vilijem Toškan iz PU Koper.

Andrej Križ

Kljub temu pred nadaljevanjem turistične sezone policija potnikom svetuje potrpežljivost. Z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo so v skladu z dogovorom med obema vladama o vzpostavitvi t. i. sistema one stop control (nadzor z enim postankom) tudi na določenih mejnih prehodih na območju Policijske uprave (PU) Koper vzpostavili skupno mejno kontrolo slovenskih in hrvaških policistov, je za STA pojasnil vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Koper Vilijem Toškan.

S skupnim nadzorom naj bi poenostavili in pospešili same postopke na meji ter tako zmanjšali čakalne dobe, predvsem v času turistične sezone. Na območju koprske policijske uprave so takšen režim vzpostavili na mejnih prehodih Dragonja in Starod ter na maloobmejnih prehodih Brezovica pri Gradinu in Novokračine, je še dodal Toškan.

Na omenjenih mejnih prehodih so hrvaški policisti prišli na slovenski del mejnega prehoda, kjer že opravljajo skupno mejno kontrolo. Po prvih informacijah, s katerimi razpolaga Toškan, prehod na skupno kontrolo poteka uspešno, prav tako pa na mejah ni daljših čakalnih dob oziroma zastojev.

Kljub temu pa policija pričakuje, da bo v poletnih mesecih na določenih cestah in tudi na mejnih prehodih lahko prišlo do daljših čakalnih dob. Zato Toškan vsem, ki se nameravajo odpraviti na pot, svetuje, naj poskrbijo za potrebno opremo v avtomobilu, naj ne pozabijo vzeti s seboj dovolj tekočine in naj imajo zadostno mero potrpežljivosti.