Svet

Požar v obratu za predelavo odpadkov

STA/M.J.
1. 7. 2013, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajski lampijoni so v nedeljo pozno zvečer v obratu za predelavo odpadkov v Veliki Britaniji povzročili ogromen požar, s katerim se še danes bori več kot 200 gasilcev.

Reuters

Zagorelo je 100.000 ton papirja in plastika. V boju s plameni je deset gasilcev utrpelo manjše poškodbe, dva se zdravita v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gasilce so k obratu na obrobju Birminghama poklicali v nedeljo pozno zvečer po lokalnem času. Na posnetkih nadzornih kamer so opazili lampijon, ki je letel mimo in nato trčil v obrat ter povzročil požar. Nad območjem se je dim dvigal 1800 metrov visoko in ga je bilo moč videti več kilometrov daleč.

Požar sicer ne ogroža okoliških prebivalcev, so jim pa svetovali, naj ostanejo notri ter imajo zaprta vrata in okna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gasilci so ob tem pozvali k previdni uporabi kitajskih lampijonov, ki so vse bolj priljubljeni na praznovanjih v Veliki Britaniji. Krepi se namreč zaskrbljenost zaradi možnosti, da povzročijo požare. Gre za majhne balone na vroč zrak, ki so jih med drugim že prepovedali v Avstraliji in ameriških zveznih državah Havaji in Illinois.