Slovenija

Delničarji Elektra Maribor bodo dobili za 3 milijone dividend

STA/M.J.
1. 7. 2013, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delničarji Elektra Maribor so na petkovi skupščini odločili, da se dobre tri milijone evrov od skupaj 3,3 milijona evrov bilančnega dobička družbe nameni za dividende.

Reuters

Bruto dividenda na delnico bo tako znašala 0,09 evra. Preostalih nekaj več kot 290.000 evrov bo po sklepu skupščine za zdaj ostalo nerazporejenih, so sporočili iz Elektra Maribor. Skupščina se je sicer seznanila tudi z revidiranim letnim poročilom in konsolidiranim letnim poročilom družbe za leto 2012 ter drugimi poročili, med drugim s poročilom nadzornega sveta o izvedbi aktivnosti v skladu s priporočili upravljavca posrednih in neposrednih državnih kapitalskih naložb.

Ob tem so delničarju nekdanjemu začasnemu zastopniku družbe Silvu Ropoši in aktualnemu predsedniku uprave Borisu Soviču podelili razrešnico, prav tako so razrešnico za delo v lanskem poslovnem letu podelili članom nadzornega sveta.

Slednjim se sicer konec avgusta izteče mandat, zato je skupščina sedanjemu predsedniku nadzornega sveta Romanu Ferenčak, Andreji Katič, Dušanu Mohorku in Francu Pangerlu kot predstavnikom kapitala podelila nov štiriletni mandat.

Delničarji so na petkovi skupščini za pregled poslovanja v letu 2013 imenovali revizijsko družbo KPMG Slovenija, potrdili pa so še nekatere dopolnitve dejavnosti družbe in spremembe ter dopolnitve določil statuta družbe.


Elektro Maribor je lani ustvaril za dobrih 76 milijonov evrov prihodkov oziroma za 1,2 odstotka več kot leto poprej. Družba je ob tem dosegla za skoraj sedem milijonov evrov čistega dobička. Prihodki skupine, v kateri so še Energija plus in OVEN Elektro Maribor, so se sicer znižali za skoraj tri odstotke in so lani znašali 183,5 milijona evrov.

Podjetje sicer oskrbuje več kot 213.000 uporabnikov omrežja na območju severovzhodne Slovenije. Skrbi za 16.000 kilometrov omrežja, 21 razdelilno-transformatorskih in 3400 transformatorskih postaj. Poraba elektrike se je na tem območju lani v primerjavi z letom prej zmanjšala za 1,4 odstotka, od tega v gospodinjstvih za 1,8 odstotka, poraba poslovnih odjemalcev na srednji napetosti za 0,5 odstotka, na nizki napetosti pa za 2,6 odstotka.