Svet

Na Hrvaškem se veselijo vstopa

STA/M.J.
1. 7. 2013, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Hrvaškem so slovesno obeležili vstop v Evropsko unijo. Osrednja slovesnost z visokimi gosti iz tujine je potekala v Zagrebu, prireditve pa so pripravili tudi v številnih drugih mestih in na mejnih prehodih.

Andrej Križ

Splitsko Rivo je točno opolnoči razsvetlil velik ognjemet, v Osijeku pa je zadonela Oda radosti. Župan Splita Ivo Baldasar je čestital meščanom ob vstopu v EU. "Polnoč je mimo, mi pa smo bili in ostali Evropejci. Lahko smo ponosni, da smo del evropske družine," je dejal. Poudaril je, da se morajo državljani Hrvaške zdaj lotiti dela in da morajo sami opraviti svoj del, nato pa jim bodo pomagali drugi, tudi Evropa.

Župan Osijeka Ivica Vrkić je skupaj z namestnikom madžarskega premiera Tiborjem Navracsicsem meščanom zaželel, da bi z vstopom v veliko evropsko družino enakopravno z drugimi državljani Evrope gradili svojo prihodnost. "Meja ni več, tiste meje, ki jih imamo v sebi, moramo podreti in svoje mesto graditi na evropskih temeljih, ki so tukaj močno vtkani," je poudaril.

Slovesnosti so potekale tudi na mejnih prehodih. Na mejnem prehodu Obrežje-Bregana sta finančna ministra Slovenije in Hrvaške, Uroš Čufer in Slavko Linić, opolnoči odstranila tablo z napisom "Carinska uprava Republike Hrvatske". Nato so uslužbenci carine in mejne policije dvignili zastavi Hrvaške in EU, 15 minut čez polnoč pa so čez mejo spustili prvo vozilo, ki je vstopilo v Hrvaško kot članico EU.

Z vstopom Hrvaške v unijo je bil ukinjen carinski nadzor na 74 mejnih prehodih med Hrvaško in sosednjimi državami članicami EU.

Na mejnem prehodu Dragonja-Kaštel so 15 minut pred polnočjo ob navzočnosti piranskega župana Petra Bossmana in bujskega župana Edija Andreašića slovesno dvignili zastavo EU. Načelnik istrske policijske uprave Dragutin Cestar pa je odkril tablo z napisom Evropska unija.

Ta prehod bo prvi med mejnimi prehodi v Istri, na katerih bo z vstopom Hrvaške v EU veljal nov mejni režim. Od torka naprej bodo slovenski in hrvaški policisti na prehodu opravljali skupno mejno kontrolo, in sicer na slovenski strani, kar bo gotovo pripomoglo k manjši gneči med poletno turistično sezono.

Na mejnem prehodu Bajakovo na meji s Srbijo so prav tako slovesno odkrili tablo z napisom Evropska unija in dvignili zastavo EU. Direktor hrvaške policije Vlado Dominić je prvemu vozniku, ki je po polnoči prečkal mejo, podaril košaro s hrvaškimi tradicionalnimi proizvodi in kravato, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.