Slovenija

Strmoglavilo letalo na Bovškem

STA/M.J.
17. 6. 2013, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zasilnem pristanku jadralnega letala, do katerega je prišlo v nedeljo okoli 18. ure približno 150 metrov pod vrhom Javorščka na Bovškem, na srečo nihče ni bil poškodovan, so danes sporočili z novogoriške policijske uprave.

Examiner

V letalu, ki je pristalo na drevesih, sta bila 63-letni pilot in 74-letni sopotnik, oba z Gorenjske. Kot pojasnjujejo na policijski upravi, je pilot okoli 15.30 skupaj s sopotnikom vzletel s športnega letališča v Bovcu. Med poletom nad bovškimi hribi pilot ni bil pozoren na morebitne slabe vremenske pogoje za letenje. Ko je letel iz smeri hriba Svinjak proti Javorščku na višini približno 1500 metrov, mu je po dosedanjih ugotovitvah zmanjkalo vzgona oz. je zapeljal v t. i. zračno luknjo.

Pri tem je pilot izgubil nadzor nad letalom in padel približno 200 višinskih metrov nižje, tako da je s krili letala zajel drevesne veje in takoj za tem s prednjim delom letala trčil v drevo. Letalo se je zagozdilo med krošnjami, približno 20 metrov nad strmim pobočjem hriba Javoršček. Na srečo pilot in sopotnik nista bila poškodovana.

Zaradi nevarnosti poškodb pri sestopu z drevesa so morali gorski reševalci iz Bovca s pomočjo dežurne ekipe gorskih reševalcev na Brniku in helikopterja Slovenske vojske opraviti klasično reševanje udeleženih v nesreči z alpinistično opremo in pripomočki za reševanje z višine. Po dosedanjih ugotovitvah je na letalu nastala gmotna škoda v višini približno 20.000 evrov.

Policisti so po proučitvi okoliščin nesreče izključili tujo krivdo in bodo podali poročilo pristojnemu Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici.