Slovenija

Slovenski vojaki so na varnem

STA / S.R.
7. 6. 2013, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po vse ostrejših spopadih med sirskimi uporniki in vojaki režima Bašarja al Asada na Golanski planoti, v katerih sta bila ranjena tudi dva pripadnika mirovne misije ZN na območju, je slovensko obrambno ministrstvo danes sporočilo, da so vsi pripadniki slovenskih kontingentov na misijah Untso in Unifil trenutno na varnem in se počutijo dobro.

Reuters
Slovenski vojaki niso v nevarnosti.

Kot so zatrdili na Morsu, skupaj z zunanjim ministrstvom pozorno spremljajo razmere na Golanski planoti. So tudi v stalnem stiku tako s pripadniki slovenskih kontingentov, ki opravljajo dolžnosti na mednarodnih mirovnih misijah Untso v Siriji in Unifil v Libanonu, kot tudi s slovenskim obrambnim predstavnikom v Združenih narodih.

Avstrija se je sicer v četrtek odločila, da zaradi prevelike ogroženosti umakne vseh 380 svojih vojakov v misiji Untso, ki sicer v petih državah nadzoruje izvajanje premirja med Izraelom in njegovimi arabskimi sosedami. Avstrija je v tej misiji sodelovala od leta 1974, njen kontingent pa je bil eden največjih. Skupaj sicer misija šteje 900 vojakov, Slovenija pa v tej misiji trenutno sodeluje s štirimi vojaki.

V misiji Unifil v Libanonu pa trenutno sodeluje 14 slovenskih vojakov. Misija je namenjena predvsem nadzoru premirja med Izraelom in šiitskim libanonskim gibanjem Hezbolah.