Kultura

S Svetom 24 si oglejte Mojstre iluzij!

S.R.
7. 6. 2013, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V vizualno spektakularnem spoju osupljivih iluzionističnih podvigov in neumorne akcije v režiji Louisa Leterrierja štirje nadarjeni iluzionisti mednarodno občinstvo navdušujejo s serijo drznih in izvirnih iluzionističnih točk, pri tem pa imajo skrivne načrte, zaradi katerih si FBI in Interpol prizadevata uganiti njihovo naslednjo potezo.

Blitz
Iluzionistični podvigi se prepletajo z akcijo.

»Štirje jezdeci«, skupina slavnih čarovnikov, ki jih vodi karizmatični Atlas (Jesse Eisenberg), z naprednimi tehničnimi pripomočki uprizori dve razvpiti čarovniški predstavi: najprej občinstvo v Las Vegasu očarajo z ropom banke na daljavo v Parizu, nato pa še razkrinkajo gospodarskega kriminalca in njegove milijone prelijejo na bančne račune članov občinstva, pri tem pa s svojimi zamotanimi vragolijami zmedejo oblasti.

Posebni agent FBI Dylan Hobbs (Mark Ruffalo) je odločen, da iluzioniste kaznuje za njihove zločine – in jim prepreči, da bi izvedli prevaro, ki obeta, da bo še drznejša kot poprejšnje. A Hobbs je prisiljen sodelovati z agentko Interpola Almo (Mélanie Laurent), ki se mu takoj zdi sumljiva. Obupan se obrne na Thaddeusa (Morgan Freeman), ki slovi po tem, da razkrinkava čarovniške trike; ta namreč trdi, da je bil trik s pariško banko skrbno načrtovana iluzija. Dylan in Alma se sprašujeta, ali nimajo morda Jezdeci dodatnega človeka na »zunanji strani«. Če to drži, potem bi ga – ali jo – bilo ključnega pomena najti in tako končati zločinski pohod iluzionistov. Ali pa gre pri vsem skupaj resnično za… magijo?

Igrajo Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Mélanie Laurent, Isla Fisher, Dave Franco, Common, José Garcia, Michael Caine in Morgan Freeman.

Louis Leterrier je režiral po zgodbi Boaza Yakina in Edwarda Ricourta, ki sta scenarij napisala skupaj z Edom Solomonom. Producentje so Alex Kurtzman, Roberto Orci in Bobby Cohen, izvršni producentje pa Boaz Yakin, Michael Schaefer in Stan Wlodkowski.

O IGRALCIH

JESSE EISENBERG (Michael Atlas) trenutno ob Vanessi Redgrave nastopa v lastni gledališki predstavi The Revisionist, sicer pa smo ga videli v filmih The Social Network (nominacija za oskarja) Zombieland, Adventureland (nominacija za bafto), The Squid and the Whale in Roger Dodger. Snema že projekta The Double in Night Moves.

MARK RUFFALO (Dylan Hobbs) bo ob Gwyneth Paltrow in Timu Robbinsu igral v Thanks for Sharing, ob Channingu Tatumu v Foxcatcher in ob Keiri Knightley v Can a Song Save Your Life? Trenutno snema Infinitely Polar Bear in TV film The Normal Heart, ki ga bo sam tudi režiral.

Videli smo ga v The Avengers, The Kids Are All Right (nominacije za oskarja, nagrado Ceha filmskih igralcev, bafto…), Shutter Island, Zodiac, Collateral, We Don’t Live Here Anymore, 13 Going on 30, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, You Can Count on Me, The Brothers Bloom, All the King’s Men, What Doesn’t Kill You, Studio 54, The Last Big Thing, Fish in the Bathtub, Life/Drawing.

WOODY HARRELSON (Merritt Osbourne) se je s stransko vlogo v filmu The Messenger potegoval za oskarja, za katerega je bil v igri že z glavno vlogo v biografski drami The People vs. Larry Flynt.

Kmalu ga bomo videli v Out of the Furnace Scotta Cooperja in The Hunger Games: Catching Fire, v miniseriji True Detective in ga slišali v risanki Free Birds, doslej pa je igral v TV filmu Game Change (nominacije za emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev) ter v celovečercih Seven Psychopaths, The Hunger Games, Rampart, Friends with Benefits, 2012, No Country For Old Men, A Prairie Home Companion, North Country, The Thin Red Line, Wag The Dog, Welcome To Sarajevo, Natural Born Killers, Indecent Proposal, White Men Can’t Jump.

MÉLANIE LAURENT (Alma Vargas)  je najbolj znana iz Tarantinovega Inglourious Basterds, videli pa smo jo tudi v Beginners.

Pri 16-ih jo je odkril Gérard Depardieu. Debitirala je ob njem in v njegovi režiji v Un pont entre deux rives, nato je igrala v Embrassez qui vous voudrez in za vlogo v Je vais bien, ne t'en fais pas prejela cezarja za najbolj obetavno igralko. Odtlej je v središču pozornosti in se loteva tudi precej netipičnih vlog v filmih, kot so hongkonški Hainan ji fan , Le dernier jour, La chambre des morts in Le tueur. Igrala je v Ceci est mon corps, Paris, Requiem pour une tueuse, Le concert, Night Train to Lisbon.

ISLA FISHER (Henley Reeves) trenutno igra v Luhrmannovi priredbi romana The Great Gatsby, na platna pa že prihaja ob Jennifer Aniston in Timu Robbinsu v še nenaslovljenem filmu po romanu Elmora Leonarda. 

Nazadnje smo jo videli v komediji Bachelorette in njen glas slišali v več risankah (Rise of the Guardians, Rango in Horton Hears a Who!...), igrala pa je še v Confessions of a Shopaholic, Definitely, Maybe, The Lookout, Wedding Daze, I Heart Huckabees, Scooby-Doo, The Wedding Crashers.

COMMON (Evans) navdihuje množice skozi prek svoje glasbe, knjig, s filmi, na TV in s svojim dobrodelnim skladom; nenehno postavlja nove standarde in ostaja eden najbolj izvirnih in pozitivnih glasov hip-hopa. Igral je v filmih Smokin’ Aces, American Gangster, Wanted, Terminator Salvation, Date Night… in v seriji Hell on Wheels, pred tem pa se je uveljavil kot eden najbolj poetičnih in spoštovanih piscev hip-hop besedil. S Kanyejem Westom je produciral album BE, ki se je potegoval za 4 grammyje; Common je kipec dobil za svoj sedmi album Finding Forever.

MICHAEL CAINE (Arthur Tressler) ima doma dva oskarja; prvega si je prislužil s stransko vlogo v Allenovem Hannah and Her Sisters, (še nominaciji za zlati globus in bafto). Drugi oskar je padel spet za stransko vlogo v Hallströmovem The Cider House Rules. Za kipec (in druge nagrade) za glavno vlogo se je potegoval štirikrat – s filmi Alfie, Sleuth, Educating Rita in The Quiet American. Za vlogo v filmu Little Voice je prejel zlati globus in nagrado londonskih kritikov; slednjo je dobil tudi za Nolanov The Prestige.

Tudi vi nestrpno pričakujete film Mojstri iluzij, ki v naše kinematografe prihaja 13. junija? V sodelovanju s podjetjem Blitz Film & Video Distribution bomo dvema srečnežema namreč podelili po dva kupona za ogled filma Mojstri iluzij! Vse, kar morate storiti je, da nam na elektronski naslov urednistvo@svet24.si pošljete ime, priimek, naslov in telefonsko številko. Nagradna igra traja do petka, 14.6. Med vse prispelimi sporočili bomo izžrebali dva srečneža, ki bosta prejela po dva kupona za ogled filma Mojstri iluzij v ljubljanskem Koloseju!

Blitz