Slovenija

V Sloveniji so najbolj iskani zaposlovalci

STA/M.J.
3. 6. 2013, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogled na lestvici največjih zaposlovalcev v državi in tistih, ki so v lanskem letu ustvarili največ delovnih mest, kaže na dvoje. Prvič, velika podjetja zmanjšujejo število zaposlenih.

Reuters

In drugič, prav ta podjetja se poskušajo reševati tudi z reorganizacijami, tako da zaposleni prehajajo zdaj pod okrilje ene zdaj druge poslovne enote, piše Delo. Tako analize o spremembah zaposlenih v posameznih podjetjih pokažejo, da je bilo najzaposlovalec lanskega leta podjetje Slovenskih železnic, Vleka in tehnika, kjer se je povečalo število zaposlenih skoraj za sto odstotkov, na 2300. A na žalost je to le številka, ki v resnici ni prinesla službe nikomur. Še huje. Če pogledamo na podjetje Slovenske železnice kot celoto, so lani zmanjšali število zaposlenih za 500 in ta trend nadaljujejo tudi letos. Podjetje se je torej le reorganiziralo.

Za številkami pa vendarle ni vedno samo praznina, ampak so ljudje. Podjetja - neredko v tuji lasti - zaposlujejo. Najpogosteje so to majhne družbe, ki nimajo možnosti uvrstitve na takšne in drugačne lestvice. Eno leto dajo priložnost 15, drugo leto novim 15 ljudem in tako rastejo. Počasi in zanesljivo. So tudi velika podjetja, ki v resnici potrebujejo nove delavce.

V družbi omenjenih podjetij so se na lestvici 20 največjih zaposlovalcev lanskega leta znašle kar štiri agencije, ki posredujejo kadre. Skupaj so število zaposlenih povečale za 700. Dve od njih v letu 2011 še nista niti obstajali, tretja je imela zaposlenih le za vzorec. Ob teh podatkih se lahko vprašamo, ali naš trg delovne sile postaja agencijski? Ali o zaposlenih še govorimo kot o ljudeh, ki jim podjetje ponudi priložnost, ali le še o številkah? Kako dolgo še, v Delu sprašuje Milka Bizovičar.