Svet

V Carigradu že četrti večer zapored nemirno

STA/M.J.
3. 6. 2013, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Turčiji se obeta še ena nemirna noč. Turška policija je namreč danes zvečer znova uporabila solzivec proti protestnikom, ki se zbirajo nedaleč od urada premiera Recepa Tayyipa Erdogana v Carigradu.

Flickr

 Več tisoč ljudi se je že četrti večer zapored zbralo tudi na carigrajskem trgu Taksim, epicentru protestov. V Ankari je bilo nemirno že dopoldne.    "Tayyip, odstopi!" tudi danes vzklikajo protestniki v Carigradu ter obenem vihtijo rdeče zastave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V središču Ankare se je kakih tisoč protivladnih protestnikov zbralo že dopoldne, policija pa je proti njim uporabila solzivec in vodni top.

Zveza turški zdravnikov je medtem sporočila, da so demonstracije terjale prvo smrtno žrtev, potem ko je v skupino protestnikov na carigrajski avtocesti v nedeljo zapeljal avtomobil.

Zdravniki so poleg tega sporočili, da je bilo samo v nasilju v Carigradu od petka ranjenih kakih 1500, v Ankari in Izmirju pa še kakih 800 protestnikov. Skupaj torej več kot 2300 ranjenih protestnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je zadnje uradne podatke o ranjenih objavila v nedeljo - bilo naj bi jih 58 med civilisti in 115 na strani varnostnih sil.

Zaradi vse hujših napetosti se je vodja turške opozicije, predsedujoči Republikanski ljudski stranki (CHP) Kemal Kilicdaroglu danes sestal s turškim predsednikom Abdullahom Gülom in ga prosil, naj v skladu s svojimi ustavnimi pooblastili posreduje za rešitev krize. Gül bi lahko npr. v vsakem trenutku sklical parlament ali vodil sejo vlade, piše dpa.

Premier Erdogan zaenkrat ostaja neomajen. Vztraja, da vlada ne bo popuščala, krivdo za proteste - najhujše, odkar je pred desetletjem prvič prevzel vodenje vlade - pa pripisuje ekstremistom, tujim elementom in vandalom. Danes je kljub krizi v Maroku začel večdnevno turnejo po severnoafriških državah.

Gül po drugi strani sicer velja za zelo konservativnega politika, a obenem za človeka kompromisa.

Zaskrbljenost zaradi situacije v Turčiji in nasilnega posredovanja policije proti protestnikom so danes znova izrazile ZDA. Državni sekretar John Kerry je opozoril, da obstajajo poročila o uporabi "pretirane sile", in izrazil upanje, da bodo ustrezno preiskana. Obe strani je pozval k zadržanosti, a izpostavil, da so ZDA na strani svobode do združevanja in izražanja mnenja.