Slovenija

Se Jankoviću obeta nova afera?

R.S.
4. 6. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V uredništvo smo prejeli pismo, ki omenja domnevne nepravilnosti v zvezi s prenovo informatike za platformo SAP v Javnem holdingu Ljubljana, v kar naj bi bil vpleten tudi Zoran Janković.

Mediaspeed

Pred začetkom projekta za prenovo informacijskega sistema v Javnem holdingu ljubljana, naj bi za prenovo sistema predvideli 2 milijona evrov, kot navaja avtor pisma, pa naj bi po mnogih podpisanih aneksih vrednost prenove narasla na več kot 4 milijone evrov. Toda to naj še ne bi bilo vse. Zaradi prehoda na sistem SAP naj bi Javni holding Ljubljana ukinil svojo informacijsko platformo v Snagi, ki je bila popolnoma nova in še neamortizirana, po naših informacijah pa naj bi stala 1,5 milijona evrov. Prav tako naj bi zaradi prehoda na sistem SAP v Energetiki Ljubljana ukinili platformo Think, ki pa naj ne bi šla nikoli v produkcijo, pogoltnila pa naj bi zajetnih 2,5 milijona evrov.

Kot je zapisal avtor pisma, uporabniki nad požrešnim sistemom SAP negodujejo, a naj bi bilo jasno povedano, da je takšna volja županstva in da tako mora biti. Župan Zoran Janković naj bi imel tudi največji interes za izdelavo aplikacije v okolju SAP, vse ostale konkurenčne aplikacije, ki so že preverjene in veliko cenejše, pa naj ne bi prišle v poštev.

Kot je zapisano v pismu, pa to še ni vse, saj naj bi županstvo sugeriralo tudi ponudnika, podjetje Avtenta, za razvoj aplikacije SAP za upravljanje odnosov s strankami in obračunom za Energetiko Ljubljana. Razpis naj bi bil tudi nezakonit, saj naj bi bil pisan za enega ponudnika. Razpis naj bi SAP tudi favoriziral, čeprav je znano, da nikjer v Evropi v distribuciji plina teh procesov ne obvladujejo s takšnim sistemom.

Na Mestno občino Ljubljana in Javni holding Ljubljana smo v zvezi s tem naslovili vprašanja in prošnje za komentarje v pismu zapisanih trditev, a so nam sporočili, da bodo lahko odgovore zaradi zahtevnosti vprašanj podali šele v naslednjih dneh. Njihova stališča bomo tako predstavili v eni od naslednjih številk.