Slovenija

Prvi izpitni rok iz slovenščine

STA/M.J.
3. 6. 2013, 06.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okoli 21.000 dijakov se bo danes na maturi preizkusilo v pisnem izpitu iz materinščine.

Dobrih 8000 dijakov, ki se je prvič prijavilo na spomladanski rok splošne mature, bo opravilo drugi del pisnega izpita iz materinščine; slabih 13.000 dijakov, prijavljeni na poklicno maturo, pa bo danes opravljalo pisni izpit iz materinščine v enem delu.   Prvo izpitno polo, esej iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika, so dijaki na splošni maturi pisali že 6. maja.

Pisni izpit iz matematike bo potekal v soboto, pisni izpit iz drugih predmetov izbirnega dela splošne mature pa od torka do 17. junija. Ustni izpiti na splošni maturi pa na vseh šolah v skladu z maturitetnim koledarjem potekajo od sobote do 22. junija.

Na poklicni maturi dijaki pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika opravljajo v enem delu.

Drugi predmet poklicne mature, pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov, bodo pisali v sredo. Pisni izpit iz tretjega predmeta poklicne mature pa bodo opravljali v skladu s prijavo po naslednjem razporedu: iz matematike v soboto, iz nemščine v ponedeljek, 10. junija, ter iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine kot tujega in drugega jezika v soboto, 15. junija.

V okviru četrtega predmeta bodo morali dijaki opraviti seminarsko nalogo ali izdelek oziroma storitev in zagovor v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo. Izpiti iz četrtega predmeta ter ustni izpiti na poklicni maturi na šolah potekajo v skladu s koledarjem poklicne mature od sobote do 22. junija.