Svet

Na sobotnem protestu več ranjenih in priprtih

STA/ M.V.
2. 6. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najmanj 7000 udeležencev, 21 ranjenih policistov in 45 priprtih izgrednikov, to je bilanca protesta proti kapitalizmu, ki ga je v soboto v nemškem Frankfurtu, kjer je sedež Evropske centralne banke (ECB), pripravilo gibanje Blockupy. Na strani protestnikov je bila po današnjih navedbah nemške policije ranjena le ena oseba.

Flickr

Neka policistka je bila ranjena, ko ji je v glavo priletela granitna kocka. En policist je dobil močan udarec v trebuh in so ga morali prepeljati v bolnišnico, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočila policija.

Organizatorji in udeleženci protesta medtem dvomijo v navedbe policije glede v soboto poškodovanih protestnikov - prepričani so namreč, da ni bil poškodovan le eden, ampak naj bi jih bilo poškodovanih okoli 200, večinoma zaradi uporabe solzivca.

V Frankfurtu danes poteka velik protest proti Evropski centralni banki (ECB) in kapitalizmu. Na shodu v središču mesta, ki ga organizira gibanje Blockupy, se je po podatkih policije zbralo več tisoč ljudi. Že ob začetku protesta je prišlo do izgredov, zato so posredovali policisti.

Policisti so odgovorili s solzivcem

S policisti se je v soboto spopadla skupina od 200 do 400 protestnikov, ki so si obraze zakrili, v policiste pa naj bi metali petarde in vrečke, napolnjene z barvo. Policisti so odgovorili s solzivcem. Organizatorji so krivdo za sobotne izgrede pripisali policistom, ki naj bi okoli 1000 ljudem skušali preprečiti udeležbo na protestu.

Na splošno so sicer sobotne demonstracije minile relativno mirno. Po navedbah organizatorjev naj bi se jih udeležilo precej več kot 7000 ljudi, kolikor ocenjuje policija. Podobni protesti so v Frankfurtu potekali že tudi v petek, ko se jih je udeležilo manj, okoli tisoč ljudi.