Slovenija

Pet let po izbruhu afere zadeva Patria tik pred sodbo

STA/ M.V.
2. 6. 2013, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pet let po izbruhu afere Patria in več kot letu in pol prvega naroka se sojenje v tej zadevi le končuje. Tožilstvo je svoje zaključne besede imelo v začetku tedna, svoj pogled je predstavil tudi že zagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz. Ostali so na vrsti ponedeljek, zato je možno, da bo sojenja konec že takrat.

Mediaspeed

Na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča so septembra 2011 sedli nekdanji predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen, poslovnež Walter Wolf, lastnik podjetja Rotis Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov 8x8 za Slovensko vojsko. Posel, ki so ga sklenili ministrstvo za obrambo, slovensko podjetje Rotis in finsko podjetje Patria, je bil vreden vreden dobrih 278 milijonov evrov.

Janša naj bi sprejel obljubo nagrade, prav tako Zagožen, meni tožilstvo, ki pravi, da sta Wolf in Zagožen tudi posredovala v poslu. Kot še piše v obtožnem predlogu, naj bi Zagožen ostale posrednike obveščal o navodilih Janše in zahteval izplačilo 30-odstotnega predplačila provizije.

Črnkovič pa naj bi Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Sodni postopki zaradi Patriinih oklepnikov tudi v Avstriji in na Finskem

Od septembra 2011 se je zvrstilo okoli 60 obravnav. Prve obravnave so zaznamovale zahteve zagovornikov obtoženih po izločitvi dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji, ki so bili po mnenju obrambe pridobljeni s kršenjem človekovih pravic. Sodnica Barbara Klajnšek tega mnenja ni delila, sklenila je, da dokazov ne bo izločila.

Po prebranem obtožnem predlogu, dolgem 82 strani, in zagovorom obtoženih, ki so obtožbe odločno zavrnili, se je januarja lani le začel dokazni postopek. Zvrstile so se številne priče, od zaposlenih na ministrstvu za obrambo, do uslužbencev Patrie in posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla, ki ga je avstrijsko sodišče aprila obsodilo v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji.

Vendar nobena od prič ni neposredno potrdila obtožb tožilca, nekateri so pojasnjevali le, da je bila pri projektu pomembna podpora vlade, vendar zato, ker je pri poslu šlo za veliko davkoplačevalskega denarja in da je tako pri vsakem velikem poslu. Nekatere priče so se večkrat med zaslišanjem sklicevale na pravico, da jim ni treba odgovarjati na vprašanja, saj so se tudi same znašle v kazenskih postopkih zaradi dobave Patriinih oklepnikov.

Na Finskem pet obtoženih čaka na začetek glavne obravnave, kar naj bi se zgodilo avgusta, v Avstriji pa je prvostopenjsko sodišče že razglasilo sodbo. Obsodilo je prej omenjenega Riedla, tri obtožene je oprostilo, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe ni izreklo.

Ključne dokaze poiskali na računalnikih obtoženih

Ključni dokazi tožilstva so elektronski zapisi in sporočila, ki so jih našli policisti na računalnikih obtoženih v vseh treh državah. Tožilec Andrej Ferlinc je tako prepričan, da je linija vplivanja potekala od nekdanjega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena in Riedla prek Wolfa in Zagožna do Janeza Janše. Toliko členov v verigi naj bi bilo, ker bi tako lažje eden na drugega prevalili odgovornost, meni tožilec.

Svoje trditve med drugim naslanja na osnutek elektronskega sporočila namenjenega Riedlu, ki ga je sestavila Črnkovičeva žena in v katerem se omenja poznanstvo z Janšo, ter šablono najdeno na Črnkovičevem računalniku. Ta je nastala le nekaj dni po sestanku 1. septembra 2005 in na katerem naj bi se "daleč pred razpisom" dogovorili, da bo Rotis lokalni partner Patrie. V šabloni je zapisana razdelitev denarja, omenja pa se tudi vojaško opremo ter formulo "TK+IC+JZ", kar po mnenju tožilstva kaže na namen razdelitve provizije.

Prav neuspeli poskus izplačila provizije je razkril celotno zgodbo, opozarja tožilstvo. Februarja 2007 je namreč Riedl na osebni račun Walterja Wolfa nakazal 2,3 milijona evrov, kar naj bi bilo 30-odstotno predplačilo provizije, vendar se je dvig tega denarja Wolfu izjalovil. Bančni uslužbenec je prijavil sum nepravilnosti, kar je sprožilo preiskavo v Avstriji.

Obtoženi očitke vseskozi zanikajo in proces označujejo kot politično motiviran

Na drugi strani pa obtoženi in njihovi zagovorniki trdijo, da gre za politično motiviran proces, v obtožnem predlogu pa da so izmišljotine in laži. Janez Janša pravi, da tožilec zagovarja miselni delikt, očitki pa da se nanašajo na neugotovljen kraj, čas in način izvedbe kaznivega dejanja. Odvetniki so tožilcu očitali tudi, da je obtožni predlog pomanjkljivo spisan in da ne vsebuje vseh dejstev in okoliščin, ki konkretizirajo očitano kaznivo dejanje, kar obtoženim onemogoča pravico do obrambe.

Da dokazov za to, da bi Janša prejel obljubo podkupnine, nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo, je v ponedeljek poudaril tudi Matoz. Ponovil je, da Janša na ljudi na obrambnem ministrstvu, ki so odločali o nakupu oklepnikov, ni imel nikakršnega vpliva. Tudi Matoz opozarja, da tožilstvo v dokaznem postopku ni navedlo niti enega dokaza o tem, kje, kdaj in na kakšen način naj bi Janša sprejel obljubo nagrade. Vsaka drugačna sodba kot oprostilna bi po oceni Janše sicer pomenila večji razpad prava in pravičnosti v Sloveniji, kot je bilo to v primeru procesa JBTZ pred 25 leti.

Ponedeljkovo obravnavo, čeprav ni nujno, da bo že izrečena sodba, bo pospremil tudi shod v podporo Janezu Janši, ki je prek Facebooka napovedan ob 15. uri pred ljubljansko sodno palačo.

Možno je namreč, da z zaključnimi besedami sklenejo že v ponedeljek, sodnica pa ima po zakonu o kazenskem postopku tri dni časa, da izreče sodbo. Na zaključne besede čakata še zagovornika Toneta Krkoviča ter Ivana Črnkoviča, kasneje pa bodo tudi obtoženi imeli možnost, da zadnjič nagovorijo sodišče, zato bi se ponedeljkova obravnava lahko zavlekla pozno v popoldan.

Na pravi sodni epilog afere bo treba še počakati

Čeprav bo sojenja konec, to še ne pomeni, da bo zadeva s tem dobila tudi sodni epilog. Precej verjetno je, da bo sodba, bodisi oprostilna bodisi obsodilna doživela pritožbo in se bo zadeva tako preselila na drugo stopnjo v sodnem sistemu. Prav tako mora sodišče do konca pripeljati sojenje zoper Zagožna in Wolfa, saj sta izključena iz postopka. Zagožen je zbolel, Wolf pa je odšel v Kanado.

V Sloveniji sicer poteka tudi proces v t. i. zadevi Patria II, v katerem tožilstvo upokojenemu brigadirju Petru Zupanu očita prodajanje podatkov, ki jih je bila Patria pripravljena plačati, slikarju Juretu Cekuti pa napeljevanje Zupana k zlorabi položaja.

Pred dobrim letom dni sta bila sicer obtožb nevestnega dela v službi v zadevi Patria pravnomočno oproščena nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec in nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman.