Svet

Na protestih v Turčiji več kot 900 aretacij

STA/ M.V.
2. 6. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več tisoč protestnikov je ponoči v Carigradu proslavljalo svojo zmago, potem ko se je s prizorišča spopadov med protivladnimi protestniki in varnostnimi silami, trga Taksim, v soboto umaknila policija. Ta je sicer aretirala več kot 900 ljudi. Ponoči je v Carigradu in Ankari prišlo do novih izgredov, danes pa so ulice po večini mirne.

Flickr

Nasilje je v Carigradu izbruhnilo v petek, potem ko so množični protesti proti spornemu urbanističnemu načrtu prerasli v protivladne proteste. Ti so se razširili tudi na nekatera druga turška mesta. Potem ko je policija že v petek ostro posredovala proti protestnikom, se je na ukaz premiera Recepa Tayyipa Erdogana v soboto popoldne s trga Taksim umaknila.

Po umiku je trg preplavilo na tisoče ljudi, zvečer je v nekaterih predelih mesta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ponovno prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Ponoči in vse do jutranjih ur so množice proslavljale zmago.

Tako v Ankari kot v Carigradu je ponoči prišlo do nekaj incidentov. V Ankari je policija s solzivcem in vodnimi topovi razgnala množico, ki je korakala proti prostorom predsednika vlade, protestniki so odgovorili z metanjem granitnih kock, nato pa so uničili nekaj oglasnih panojev, dva semaforja in razbili okna bližnjih trgovin. Zažgali so tudi dva avtomobila.

Do podobnih izgredov je prišlo v Carigradu, kjer je policija prav tako razgnala protestnike v bližini premierovega urada v okrožju Besiktas, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Razen posameznih izgredov pa je bilo po poročanju britanskega BBC danes zjutraj v Carigradu povečini mirno.

Kljub dežju sicer na trgu Taksim tudi danes vztraja nekaj sto ljudi, ki protestirajo proti Erdoganu. Policija po sobotnem umiku tudi danes ohranja razdaljo do trga, v bližini katerega ima sicer še vedno najmanj en vodni top, piše dpa.

V dveh dnevih protestov je bilo po navedbah notranjega ministra Muammerja Gulerja v Carigradu in drugih mestih ranjenih 79 ljudi, od tega 53 civilistov in 26 policistov. Policija je med protesti v 48 mestih po državi aretirala 939 protestnikov, je v soboto po poročanju AFP sporočil minister.

Več organizacij za človekove pravice je obsodilo policijsko nasilje med protesti, tudi premier Erdogan je priznal primere "ekstremnega" ravnanja policije. Amnesty International celo trdi, da sta v nasilju dva človeka izgubila življenje, ranjenih pa naj bi bilo več kot tisoč ljudi.