Slovenija

Danes proti delu na črno

STA / S.R.
31. 5. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo danes po pričakovanjih največ pozornosti namenil poročilu o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2012.

Thinkstock

V tej luči bo verjetno prišlo tudi do razprave o reformi inšpekcije dela. ESS ima med drugim na sporedu še tolmačenje dela reforme pokojninskega sistema in trga dela.

Vprašanje sive ekonomije je v času krize in z njo varčevanja zelo pereče. Za spopad s tem problemom se tako zavzemajo vsi socialni partnerji. Delodajalci zato, ker bi na ta način omejili nelojalno konkurenco, sindikati pa zato, da bi se zaščitilo socialno državo.

V zvezi s poročilom o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno je slišati dvome, da odraža realno sliko. Delovnih inšpektorjev, ki opravljajo nadzor na terenu, je namreč glede na število poslovnih oseb, ki jih je čez 170.000, malo. V poročilu nekateri pogrešajo tudi bolj konkretne ukrepe oz. predloge za zmanjšanje števila kršitev.

V sindikatih napovedujejo, da bo v okviru te točke zagotovo govora tudi o reformi inšpekcije dela. Vlada je sicer njen sprejem napovedala do konca letošnjega leta, njen cilj pa bo večja učinkovitost in vzpostavitev ustreznih pravnih podlag za sankcioniranje najpogostejših kršitev delovne zakonodaje ter zakonodaje na področju varnosti in zdravja pri delu.

ESS bo imel na mizi tudi letno poročilo o izvajanju ukrepov države na trgu dela, v tej luči pa je pričakovati predvsem razpravo o nadaljnjih ukrepih za zaposlovanje mladih in starejših.

Socialni partnerji imajo med drugim na sporedu še tolmačenje dela novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki govori o nižjih prispevkih za brezposelne, ki so bili do konca leta 2012 prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ter dela novele zakona o urejanju trga dela, ki govori o prispevku delodajalca za zavarovanje za primer brezposelnosti.