Slovenija

Policisti bodo podpisali sporazum z vlado

STA / S.R.
31. 5. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sindikat policistov Slovenije bo danes z ministrstvom za notranje zadeve in vrhom policije podpisal sporazum, ki ureja položaj uslužbencev policije.

Dolenjski list

Med podpisniki pa ne bo Policijskega sindikata Slovenije, ki se bo z vodstvom ministrstva in policije sestal dopoldne. Želijo podoben sporazum, ki pa bo moral opredeliti še njihove stavkovne zahteve.

Vlada je namreč v četrtek potrdila vsebino sporazuma s Sindikatom policistov Slovenije (SPS), ki ga bodo danes popoldne podpisali minister za notranje zadeve Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik SPS Zoran Petrovič.

S podpisom se vlada med drugim zavezuje, da bo iz proračunov za letos in prihodnje leto ter dodatno z rebalansi zaradi stroškov, nastalih pri projektu varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi na množičnih protestih, v proračun policije v celoti povrnila dogovorjena sredstva.

Najkasneje v 15 dneh bo tako realizirala prenos sredstev v višini 600.000 evrov, pri pripravi rebalansa proračuna za letos pa zagotovila dodatna sredstva v višini 1.662.832 evrov za stroške dela, 159.790 evrov za uspešnost iz naslova povečanega obsega dela in 318.084 evrov za materialne stroške.

Gre za predlog dogovora o urejanju položaja uslužbencev policije, na podlagi katerega predstavniki SPS ne bodo izvajali aktivnosti zbiranja podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma v povezavi z dogovorjenimi varčevalnimi ukrepi v javnem sektorju. SPS je sicer eden od sindikatov, ki dogovora o teh ukrepih z vlado ni podpisal.

Prav tako dogovora ni podpisal drugi del policistov, Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki nadaljuje s stavko, a tudi z ločenimi pogajanji z ministrstvom in policijo. Predsednik PSS Radivoj Uroševič je za STA pojasnil, da je vsebina sporazuma med SPS in vlado podobna njihovim zahtevam, a bo njihov sporazum moral opredeliti še stavkovne zahteve.

Kot je dodal, so sicer rešitve, navedene v tem sporazumu, za PSS premalo, a kljub temu verjetno korak bliže h končnemu dogovoru tudi z njihove strani. Tako je pričakovati, da bodo danes dopoldne pogajalci ministrstva in policije zbližali stališča tudi s PSS, vendar pogajanj predvidoma še ne bodo zaključili.