Slovenija

Ne smemo zapisati cen?

Sašo Avramovič
22. 5. 2013, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsakodnevno ponujamo na potrošniških straneh elektronski naslov, na katerega mi lahko pišete, če so vas ogoljufali, 'prevarali', vam prodali pokvarjen izdelek …

Thinstock

Na elektronsko pošto se je odzval ogorčen bralec s svojo zgodbo, ki je kar malce nerazumljiva za nas, potrošnike. Odpravil se je v eno izmed večjih trgovin, pri sebi pa je imel beležko, v katero si je želel zapisati cene posameznih izdelkov. Po le nekaj minutah je do njega pristopil varnostnik in mu pojasnil, da tega ne sme početi, saj bi se moral, če bi bil potnik ali novinar, prej najaviti. Bralec ni želel fotografirati ali snemati v trgovini, le zapisati si je želel nekaj cen.

Kot so nam pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije, jim ni znano, da bi zakonodaja določala način popisovanja cen v trgovinah, prav tako so po njihovem cene izdelkov oz. storitev javne, zato trgovine potrošnikom ne bi smele prepovedovati njihovega primerjanja. Prav tako so nam pri Informacijskem pooblaščencu RS dejali, da po njihovih znanih virih sicer problematika javnosti cen oz. njihovega zapisovanja s strani novinarjev (ali tretjih oseb) ni zakonsko urejena, bi pa nedvomno potrebovali dovoljenje za videosnemanje v trgovinah. Brez dovoljenja posameznikov, ki bi bili na teh posnetkih, ne bi bilo dovoljeno slikovno snemanje oseb v trgovinah. Od Trgovinske zbornice žal odgovora tudi po enem tednu nismo prejeli. Sodeč po pojasnilih, je torej zapisovanje cen čisto dopustno ravnanje.