Slovenija

Portorož bo konec tedna ponovno gostil Festival vrtnic in cvetja

STA / S.R.
15. 5. 2013, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

To soboto in nedeljo bo Portorož gostil drugi Festival vrtnic in cvetja. Obiskovalci bodo lahko okusili kulinarične mojstrovine iz vrtnic ter kupili sadike vrtnice Portorož in drugo cvetje za ureditev vrtov.

Medtem so v različnih predelih Portoroža do danes posadili že 120 sadik istoimenske vrtnice, ki bo tako letos prvič množično zacvetela. V Portorožu preko festivala, ki so ga predstavili na torkovi novinarski konferenci, poudarjajo bogato botanično tradicijo kraja. Nekatere rastline v urejenih parkovnih zasaditvah so stare tudi več kot sto let, kultura urejanja vrtov in javnih površin pa postaja vse močnejša tudi med prebivalci, so zapisali v Turističnem združenju Portorož

Prizorišče festivala bo rožni vrt, kjer je mogoče najti kar 123 različnih vrst vrtnic. Njegova najnovejša pridobitev pa je vrtnica Portorož. Prvo sadiko je župan Peter Bossman posadil leta 2011, še 120 sadik portoroške posebnosti pa so v različnih predelih kraja posadili letos.

Obiskovalci festivala vrtnic in cvetja si bodo sicer lahko ogledali stojnice s ponudbo cvetja, vrtnic, dišavnic in izdelkov domače obrti, okusili pa bodo lahko tudi kulinarične mojstrovine iz vrtnic. Kupili bodo lahko sadike vrtnice Portorož in drugo cvetje za ureditev svojih vrtov. Prav za Festival vrtnic in cvetja 2013 je bilo pripravljeno tudi novo vino, in sicer polsladki Muškat Rose Portorož iz vinske kleti Mahnič.

Festival so po besedah direktorja turističnega združenja Jadrana Furlaniča organizirali nekoliko kasneje kot lani, da so se prilagodili času cvetenja vrtnic.

Letošnji festival bo ponudil več novosti. Tako bo v soboto in nedeljo organiziran sprehod po portoroških parkih. V soboto bo organizirana tudi delavnica o pripravi cvetličnih aranžmajev, v nedeljo pa delavnica o sajenju in vzgoji vrtnic.

V nedeljo popoldne bo potekala dražba vrtnice Portorož, izkupiček od prodaje pa bo namenjen Centru za korekcijo sluha in govora Portorož.

Pomembna novost je tudi tekmovanje za najlepši portoroški vrt. Zmagovalec bo prejel nagradni bon vrtnarije Ruzzier v višini 300 evrov. Poudariti velja, da bodo vse aktivnosti festivala brezplačne.