Slovenija

Celjska vojašnica bo postala vojašnica Franca Rozmana - Staneta

STA / S.R.
14. 5. 2013, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič naj bi celjsko vojašnico preimenoval v Vojašnico Franca Rozmana - Staneta, je STA izvedela neuradno.

Slovenska vojska
Celjska vojašnica bo postala vojašnica Franca Rozmana - Staneta.

Franc Rozman - Stane je "svojo" vojašnico izgubil, ko je tedanji obrambni minister Aleš Hojs vojašnico v ljubljanskih Mostah preimenoval v Vojašnico Edvarda Peperka.

Minister Jakič je poimenovanje ene od vojašnic, ki nosi krajevno ime, po partizanskem komandantu napovedal že v intervju za STA pred nekaj tedni. Ni pa razkril, katera vojašnica bi to lahko bila. Krajevni imeni sicer, kot izhaja s spletne strani Slovenske vojske, nosita le dve vojašnici, poleg celjske še murskosoboška.

Nekdanji obrambni minister Aleš Hojs je lani ob dnevu državnosti pet vojašnic poimenoval po pripadnikih Teritorialne obrambe in zaposlenemu v eni od vojašnic, ki so življenje izgubili med osamosvojitveno vojno leta 1991, eno pa preimenoval v Vojašnico Slovenske Teritorialne obrambe. Vojašnica na obrobju Ljubljane, ki je do takrat nosila ime po Francu Rozmanu - Stanetu, je postala Vojašnica Edvarda Peperka.

Hojs je po Jakičevem mnenju storil napako, "ko je izbrisal enega narodnega heroja", komandanta Staneta. Obenem pa je Jakič priznal, da je ljubljansko vojašnico preimenoval po prav tako zelo pomembnem borcu za svobodo, Edvardu Peperku, ki je leta 1991 izgubil življenje v Trzinu. Vendar pa se ministru ne zdi prav, "da se briše nekatere ljudi, ki so se skozi zgodovino borili za samostojnost Slovenije". Hojsu se je takrat Jakičeva izjava, da je storil napako, zdela "žalostna".

Hojs je nad preimenovanjem odzval tudi danes na družbenem omrežju Twitter. Ministru Jakiču se je zahvalil za vabilo na dogodek ob preimenovanju celjske vojašnice, a dodal: "Stožiška parada se nadaljuje!"