Slovenija

Idrijskemu poslovnežu zažgali pet avtomobilov

Robert Marin
9. 5. 2013, 12.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družini idrijskega podjetnika so od septembra lani požgali pet avtomobilov, eden pa je po spletu okoliščin zgorel njegovemu sosedu.

Thinkstock
Simbolična fotografija.

V začetku tedna je v Idriji zgorel že šesti avtomobil v osmih mesecih. Glede na to, da je po naših informacijah pet vozil pripadalo družini podjetnika Jožeta Erjavca, se po starodavnem rudarskem mestu širijo govorice, da so v ozadju požigov neporavnani podjetnikovi računi. Natančneje dolgovi, ki naj bi si jih Erjavec nakopal še v času, ko je v Spodnji idriji vodil diskoteko.

»Od tega je že štirinajst let, stvari so pokrite, neke malenkosti pa še urejamo po pravni poti,« nam je včeraj v telefonskem pogovoru o domnevnih dolgih pojasnil Jože Ejavec, danes direktor podjetja na Vrhniki. Podrobneje o požigih ni želel spregovoriti, češ da se s tem intenzivno ukvarja policija. »Škoda je predvsem duševna. Če bi vedel, za koga gre, bi bila stvar najbrž že zaključena,« je še dejal Erjavec.

Serija požigov se je začela 13. septembra lani, ko je v središču Idrije zgorel nissan juke, ognjeni zublji pa so močno poškodovali tudi pročelje bližnjega spomeniško zaščitenega objekta. V zvezi z obravnavanim primerom so policisti pristojnemu tožilstvo podali zgolj poročilo, saj oškodovanec – leasnig hiša – ni podal predloga za pregon. Jeklenega konjička je vozila Erjavčeva žena. 4. januarja je v plamenih izginil jekleni konjiček podjetnikovega brata, popolnoma nov audi A6, ogenj pa se je razširil še na hišo podjetnikovih staršev. V zvezi s primerom so policisti na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, in sicer zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti.

21. marca sta zgorela podjetnikovo terensko vozilo BMW X5 in sosedov renault laguna, 1. aprila je zgorel citroen xara picasso, last podjetnikovega bratranca, v ponedeljek pa je bil tarča požigalca jekleni konjiček podjetnikove sestrične, in sicer škoda octavia, ogenj pa je zajel tudi del nadstreška hiše, pred katero je bil parkiran. Kot nam je pojasnil Dean Božnik iz PU Nova Gorica, tožilci in kriminalisti intenzivno preiskujejo okoliščine požarov v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari in povzročitve splošne nevarnosti. »Povezave med posameznimi primeri ne izključujemo, drugih podrobnosti pa zaradi interesa kriminalistične preiskave ne moremo posredovati,« nam je še pojasnil Božnik.

»Škoda je predvsem duševna. Če bi vedel, za koga gre, bi bila stvar najbrž že zaključena.« Idrijski podjetnik Jože Erjavec.