Slovenija

Pahor začenja dvodnevni obisk na Hrvaškem

STA / S.R.
9. 5. 2013, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski predsednik Borut Pahor bo danes prispel na dvodnevni uradni obisk v Zagreb, ki ga bo začel pri hrvaškem kolegu Ivu Josipoviću.

Mediaspeed

Pahor se bo poleg z gostiteljem srečal tudi z drugimi najvišjimi predstavniki hrvaške države. Med obiskom bo poseben poudarek na spodbujanju gospodarskega sodelovanja.

Predsednika Hrvaške in Slovenije bosta potrdila prijateljske odnose med državama tudi s predsedniško deklaracijo. Po pogovorih z Josipovićem bo Pahorja danes sprejel še predsednik sabora Josip Leko.

V popoldanskih urah bo slovenski predsednik obiskal hrvaški državni arhiv in si ogledal oddelek metropolitanske knjižnice zagrebške nadškofije, v katerem je zbirka grafik Janeza Vajkarda Valvasorja. Nato je predviden sprehod predsednikov po središču Zagreba ter obisk dnevov slovenskega turizma, ki potekajo na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića, vključno s predstavitvijo Eurobasketa 2013.

Predsednika obeh držav se bosta udeležila tudi sprejema ob dnevu Evrope, ki ga v Narodni univerzitetni knjižnici organizira delegacija Evropske unije v Zagrebu. Josipović bo v čast slovenskemu gostu pripravil slovesno večerjo.

V petek se bo predsednik Pahor na sedežu hrvaške vlade srečal še s hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem, z Josipovićem pa bosta nagovorila udeležence hrvaško-slovenskega gospodarskega foruma. Prvi uradni obisk slovenskega predsednika na Hrvaškem bosta zaključila s predavanjem študentom zagrebške pravne fakultete na temo EU.