Slovenija

Na Goriškem vse več javnih razpisov za obrtnike in podjetnike

STA / J.P.
1. 5. 2013, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V pomladnih mesecih so objavljeni številni javni razpisi za spodbujanje gospodarstva, preko katerih lahko podjetniki pridobijo nepovratna sredstva za različne poslovne namene.

Wikipedia

Na pobudo novogoriške območne obrtno-podjetniške zbornice se tovrstnim oblikam pomoči malemu gospodarstvu pridružuje vse več občin.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica je tako v četrtek v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica že tretje leto zapored pripravila brezplačno predstavitev razpisov, namenjenih lokalnim obrtnikom in podjetnikom. Letos sta se pridružili tudi občini Šempeter-Vrtojba in Brda, posvet pa so dopolnile še ostale podporne inštitucije z Goriške, so sporočili iz zbornice.

Nepovratna sredstva lahko podjetniki pridobijo za različne poslovne namene, od začetnih investicij do nakupa opreme, širjenja dejavnosti, subvencioniranja novih delovnih mest, podpore pri promociji in sofinanciranja inovacij.

Ker so proračunski viri omejeni, so se na novogoriški občini tokrat odločili, da za razpisani denar lahko zaprosijo le kandidati, ki v preteklem letu niso bili deležni tovrstne podpore, s čimer želijo pomagati čim več podjetnikom. Po besedah vodje službe za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem na mestni občini Tatjane Gregorčič bo predvidoma v juniju zopet objavljen razpis neposrednih posojil Javnega sklada malega gospodarstva Goriške, za katera je veliko povpraševanja, saj so v nekaj mesecih razdelili okrog dva milijona evrov.

V občini Šempeter-Vrtojba so letos znesek, namenjen razvoju podjetništva, še povečali glede na lansko leto, Občina Brda pa je lani prvič objavila razpisa za investicije v osnovno in razširjeno dejavnost ter za promocijo, vendar vsa razpoložljiva sredstva niso bila porabljena. Letos so jih v proračunu ohranili v enakem obsegu, razpisali pa jih bodo konec junija ali v začetku julija.

Na predstavitvi je direktor Regijske razvojne agencije severne Primorske Črtomir Špacapan najavil vrsto razpisov, ki jih je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo napovedalo že konec preteklega leta, a bo treba na objavo številnih med njimi še počakati. V izvajanju pa je že operacija Podjetno v svet podjetništva, ki mlajšim visoko izobraženim brezposelnim ponuja možnost oblikovanja lastne podjetniške kariere. Inovativna, visoko tehnološka podjetja lahko medtem najdejo zagon in podporno okolje za rast in preboj na globalni trg v Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi, so še sporočili iz zbornice.