Napovedano pa je tudi zaslišanje štirih prič. Podrobnosti domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza bo med drugim pojasnjeval nekdanji član nadzornega sveta Istrabenza Bojan Korsika.

Poleg Korsike so bili na današnjo obravnavo povabljeni še nekdanji direktor FB Investicij Bojan Fink in nekdanja direktorja Aktiva Naložb Tadej Počivavšek in Aleš Okorn.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Ker sta odvetnik Branko Lipovec in lastnik Sportine Bahtijar Bajrović priznala krivdo za ponarejanje listin, je sodišče zanju izreklo pogojne zaporne kazni, sojenje pa se je zanju končalo.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.

Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta lani. Sodišče je nato na predlog tožilstva obstoječo obtožnico razdelilo na dva dela.

Tako bodo obtoženim najprej sodili zaradi domnevno spornega trgovanja z delnicami Istrabenza, kasneje pa še zaradi menedžerskega prevzema Pivovarne Laško. Razdelitev obtožnice je bila nujna zaradi skorajšnjega izteka triletnega roka za zamrznitev premoženja.