Slovenija

Proračun je v zelo slabem stanju

STA
12. 4. 2013, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada se je v četrtek seznanila z oceno stanja državnega proračuna. Proračun ni bil sprejet realno, na kar smo ob njegovem sprejemu opozarjali tudi v DZ.

mediaspeed

Ker je dokument označen za interno, premierka Alenka Bratušek o konkretnih številkah ne more govoriti, je pa danes razkrila, da je stanje, ki ga je njena vlada podedovala od Janševe vlade, daleč od dobrega.

 Ne glede na to smo tukaj zato, da rešujemo težave in ne gledamo preveč nazaj. Je pa prav, da se ve, v kakšnem stanju smo proračun dobili v roke," je dejala danes na novinarski konferenci v Ljubljani.

Premierka razmišlja, da bi s proračunskimi številkami seznanila tudi DZ, saj da je razhajanj tako na prihodkovni kot odhodkovni strani zelo veliko. Po zadnjih dostopnih podatkih finančnega ministrstva je proračunski primanjkljaj do konca februarja znašal že 487 milijonov evrov, kar je skoraj polovica načrtovanega za celo leto.

Po vsej verjetnosti bo potreben rebalans proračuna, ocenjuje Bratuškova. "Ko bodo vsi ukrepi na mizi, jih bom konkretno nanizala: na eni strani varčevanje in na drugi strani po vsej verjetnosti dvig kakšnega davka. Noben dvig davka pozitivno ne vpliva na gospodarstvo, so pa skupne ocene ekonomistov, da če bo potreben dvig davka, DDV najmanj vpliva na škodo gospodarstva," je dejala.

Bratuškova sicer ocenjuje, da je bila januarja storjena velika napaka, da se ministrstvo za finance ni zadolžilo, saj so bile obrestne mere dovolj ugodne. "Ne poznam razloga, zakaj je takratni premier to ustavil. Bi pa bilo danes, če bi do tega prišlo, v povezavi s Slovenijo bistveno manj špekulacij in bi probleme lahko reševali v manj stresnih razmerah," je pojasnila.

Predsednica vlade je danes tudi izrazila zadovoljstvo nad dogovorom, da se z odločanjem o vnosu fiskalnega pravila v ustavo počaka na maj. V tem času pričakuje izračune Umarja in ministrstva za finance, na podlagi katerih so določili leto 2015 kot tisto, ko naj bi se fiskalno pravilo začelo uporabljati. "Sama se nikoli nisem znala odločati brez številk," je poudarila.

Bratuškova se je sicer pred torkovim obiskom v Bruslju sestala tudi z nekdanjim premierom Janezom Janšo, s katerim sta govorila predvsem o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. "Govorila sva o tem, kakšne so možnosti za dogovor, ki smo ga kasneje dosegli," je pojasnila. DZ je v četrtek sklenil, da bo z odločanjem o fiskalnem pravilu počakal do 7. maja.

Bratuškova sicer kot ključno izpostavlja spoštovanje zapisanega v ustavi. "Tudi če je kakšno leto zamika, ključno je, da se zapisano v ustavi spoštuje," je zatrdila. Dodala je, da so tudi države, ki so bistveno bolj uspešne od nas, npr. Nemčija, konsolidacijo raztegnile na šest, sedem let, medtem ko bi mi vse radi naredili v dveh letih. "Taki cilji so nerealni," je ocenila.

"Na podlagi številk, ki bodo pripravljene, bomo skupaj z vsemi poslanskimi skupinami pogledali, kaj je izvedljivo. Upam, da bomo potem rešitev lahko podprli soglasno," je dejala. Ob tem je opozorila, da vnos fiskalnega pravila v ustavo ni noben ukrep, ki bi sam po sebi konsolidiral javne finance. Bi pa to verjetno, kot je priznala, na nek način pomirilo finančne trge, čeprav bo za upoštevanje fiskalnega pravila potrebnega še veliko dela na področju konsolidacije.

Potem ko je že šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem dopoldne v Dublinu zatrdil, da Slovenija ni na dnevnem redu tokratnega srečanja finančnih ministrov članic območja evra, je na novinarski konferenci v Ljubljani to zatrdila še Bratuškova. "Je pa dejstvo, da se ob takih srečanjih zgodi več bilateralnih ali večstranskih sestankov, to ni nič nenavadnega. Ker je finančni minister Uroš Čufer nov v skupini, je prav, da se srečuje s čim več ljudmi in da se pogovarja o čim več stvareh," je še dejala premierka.

Čufer bo imel namreč drevi v Dublinu poseben sestanek z najvišjimi predstavniki evroskupine, Evropske centralne banke, evropskega mehanizma za stabilnost ESM in Evropske komisije. Pred tem pa se udeležuje neformalnih zasedanj evroskupine in vseh finančnih ministrov EU.