Slovenija

Bratuškova ni pomirila finančnih trgov

STA
12. 4. 2013, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pritisk na Slovenijo se je na finančnih trgih danes še dodatno okrepil.

Reuters
Alenka Bratušek in predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je na elektronski borzi MTS zvišala na 6,84 odstotka in tako še bolj približala psihološki meji sedmih odstotkov.

Donos do dospetja na slovenske desetletne obveznice je bil okoli 13.30 pri 6,84 odstotka, kar je 0,08 odstotne točke nad četrtkovo zaključno ravnjo. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, se giblje pri 5,57 odstotne točke.

Malenkost se je okrepil tudi donos na italijanske in španske desetletne obveznice. Donos na italijanske se je zvišal za 0,01 odstotne točke na 4,36 odstotka, donos na španske pa za 0,05 odstotne točke na 4,71 odstotka. Donos na portugalske desetletne obveznice se je po drugi strani znižal za 0,02 odstotne točke na 6,35 odstotka.

Slovenija se je v minulih tednih znašla v središču svetovne javnosti - številni analitiki ugibajo, ali je naslednja v vrsti za mednarodno finančno pomoč.

Donos do dospelosti slovenske obveznice z ročnostjo desetih let je bil še sredi marca okoli petodstoten, konec meseca pa se je že močno približal sedmim odstotkom. Obresti nad sedmimi odstotki po mnenju strokovnjakov državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.

Nova vlada pod vodstvom Alenke Bratušek zagotavlja, da je Slovenija svoje težave sposobna rešiti sama, in napoveduje pripravo verodostojnega načrta ukrepov. Podobno je Bratuškova povedala tudi v sredinem pogovoru za televizijsko postajo CNN.

Evropska komisija je medtem v sredo opozorila, da se Slovenija sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, ki so še obvladljiva, vendar je ukrepanje nujno. Vlada mora zato pripraviti podroben načrt za reševanje problemov.