Slovenija

Čufer na zagovoru v Bruslju

STA / S.R.
12. 4. 2013, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Finančni minister Uroš Čufer bo imel drevi v Dublinu poseben sestanek z najvišjimi predstavniki evroskupine, Evropske centralne banke, evropskega mehanizma za stabilnost ESM in Evropske komisije, so povedali viri pri EU.

Mediaspeed
Finančni minister Uroš Čufer.

Pred tem pa se bo udeležil neformalnih zasedanj evroskupine in vseh finančnih ministrov EU. Čufer se bo sestal s šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom, predsednikom Ekonomskega in finančnega odbora Thomasom Wieserjem, članom izvršilnega odbora ECB Jörgom Asmussenom, šefom ESM Klausom Reglingom in z evropskim komisarjem Ollijem Rehnom.

Dan se bo sicer zjutraj začel z neformalnim zasedanjem finančnih ministrov članic območja evra. Na samem zasedanju po navedbah virov pri evroskupini razprava o Sloveniji ni predvidena, temveč bo Čufer kolegom le predstavil načrt nove vlade.

V evroskupini sicer poudarjajo, da po njihovih informacijah slovenska vlada ne namerava zaprositi za pomoč, a obenem opozarjajo, da Slovenija močno potrebuje reforme, med drugim v bančnem sektorju.

Sporočila iz evroskupine so podobna tistim iz Evropske komisije, kjer so v minulih dneh ostro posvarili, da so razmere resne in da se hitro slabšajo, a ocenili, da so še obvladljive, če bo nova vlada ukrepala naglo in odločno.

Glavne teme zasedanja evroskupine so sicer program pomoči za Ciper, podaljšanje ročnosti posojil za Portugalsko in Irsko ter neposredna pomoč bankam iz ESM. Pričakujejo se politične, a ne dokončne odločitve.

Po evroskupini se bo zgodaj popoldne začelo dvodnevno zasedanje vseh finančnih ministrov EU, ki bodo razpravljali o treh stebrih bančne unije - enotnem nadzoru, skupni shemi za jamstvo vlog in skladu za reševanje bančnih kriz - ter o davčnih utajah.

Na neformalnih zasedanjih se ministrom vselej pridružijo tudi guvernerji centralnih bank. V Dublinu bo tako tudi odhajajoči guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.