Svet

Ima Severna Koreja zares jedrske zmogljivosti?

STA / S.R.
12. 4. 2013, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da dvomi, da je Severna Koreja sposobna izstreliti balistično raketo z jedrsko konico, kot izhaja iz poročila ameriške obrambne obveščevalne agencije DIA.

Reuters
Če Severna Koreja še nima izpopolnjenih raket, se tej točki nevarno približuje.

A hkrati je ocenilo, da se njihova severna soseda približuje točki, ko bo tega sposobna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Severna Koreja je opravila tri jedrske teste, vendar je vseeno dvomljivo, da je naredila majhno, lahko bojno konico, ki bi jo lahko nosila raketa," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva Kim Min Seok. Dodal je, da severnokorejska vojska v zadnjih dneh ni opravila vidnih premikov.

Obveščevalci ameriške obrambne obveščevalne agencije DIA v poročilu, na katerega se je odzvala Južna Koreja, "z zmerno gotovostjo" menijo, da Severna Koreja sicer lahko pošlje v zrak balistično raketo z jedrsko konico, vendar pa bo njena zanesljivost zelo nizka.

Ameriški obrambni minister Hagel pa je dejal, da Pjongjang ni sposoben izstreliti ničesar do ZDA. So pa v nevarnosti ameriške zaveznice v regiji, predvsem Južna Koreja in Japonska, ki so dovolj blizu, da jih lahko ogrozi še tako zastarela tehnologija.