Slovenija

Dogovora verjetno ne bo

STA / S.R.
11. 4. 2013, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Začel se je politični vrh o zapisu fiskalnega pravila v ustavo in usodi današnje izredne seje na to temo.

mediaspeed
Predsednica vlade Alenka Bratušek.

Premierka Alenka Bratušek pred začetkom ni želela podati izjave, koalicijske stranke pa še vedno upajo na dogovor o prekinitvi seje.

Iz poslanske skupine SDS so tik pred začetkom vrha posredovali sporočilo, naslovljeno na predsednika DZ Janka Vebra, v katerem so zapisali, da ugotavljajo, da ni "utemeljenih razlogov za preložitev razprave in odločanja o vpisu fiskalnega pravila v ustavo".

"Poslanska skupina SDS ugotavlja, da je čimprejšnji vpis fiskalnega pravila v ustavo eden najpomembnejših ukrepov za izboljšanje ugleda in položaja države na domačem in tujih finančnih trgih in pri mednarodnih institucijah," so poudarili.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je pred začetkom srečanja izrazil upanje, da bodo poslanci SDS državotvorni.

Predsednik SLS Franc Bogovič je ob prihodu na srečanje poudaril, da zdaj "niso časi za politično preigravanje, ampak za resnost in odgovornost". V SLS sicer trdno stojijo na stališču, da je treba fiskalno pravilo zapisati v ustavo. A če v politiki ni dvotretjinske večine, ker za nekatere še niso povsem znane številke, predlagajo, da si vzamejo čas in dokončno ugotovijo, ali je treba v ustavnem zakonu morebiti spremeniti letnico.

V tem času pa se mora po njegovi oceni politika "spraviti skupaj in pripraviti ukrepe, s katerimi bo konsolidirala javne finance, kar je osnovi pogoj, da pravilo zapišemo".

Tako bodo na srečanju predlagali, da DZ danes o tem ne odloča, ampak da to stori do 6. maja, do takrat pa naj se ugotovi, ali je sprememba ustavnega zakona potrebna. Če ni, predlagajo, da se takrat sprejme fiskalno pravilo, sicer pa si dajo za vpis fiskalnega pravila v ustavo čas do konca maja, je še dejal Bogovič.

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je izrazil upanje, da bodo na srečanju v korist Slovenije prišli do soglasja. Ob tem je sicer dodal, da je treba v ustavo zapisati, kar "smo obljubili EU".

Predsednica NSi Ljudmila Novak je pred srečanjem novinarjem dejala, da po njenih informacijah na političnem vrhu dogovora "verjetno ne bo".