Svet

Spet izteka radioaktivna voda

STA / S.R.
11. 4. 2013, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V japonski jedrski elektrarni Fukušima je danes vnovič prišlo do iztekanja radioaktivne vode.

Reuters
Spet težave v Fukušimi

22 litrov kontaminirane vode je v zemljo izteklo med črpanjem, s katerim so želeli izprazniti podzemni zbiralnik, iz katerega je že pred tem odtekala radioaktivna voda, je sporočil upravitelj elektrarne Tepco.

Tepco je v sredo priznal resnost dosedanjega iztekanja radioaktivne vode. Kot so namreč sporočili minulo soboto, je iz enega od sedmih podzemnih zbiralnikov izteklo do 120 ton vode. Odtlej so odtekanje vode, ki služi za hlajenje reaktorjev, zaznali v še dveh zbiralnikih. Razlog ostaja neznan.

V elektrarni so obljubili hitro ukrepanje in čimprejšnjo izpraznitev okvarjenih zbiralnikov. Prav med to operacijo je ob spoju med zbiralnikom in črpalno napravo odteklo 22 litrov vode, je pojasnil Tepco. Črpanje so nemudoma ustavili, zemljo, onesnaženo z vodo, pa nameravajo odstraniti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Fukušime pogosto prihajajo poročila o različnih okvarah. Te kažejo na negotovo stanje jedrske elektrarne, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju marca 2011, ko so morali zaradi sevanja izseliti več deset tisoč ljudi iz okolice elektrarne, prišlo pa je tudi do onesnaženja zemljišč.