Slovenija

Prvi prenosi slabih terjatev že poleti?

STA / S.R.
9. 4. 2013, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Postopki za pripravo procesa slabih bančnih terjatev s pomočjo t.i. slabe banke po zagotovilih ministra za finance Uroša Čuferja potekajo tekoče.

pozitivnaslovenija.si
Uroš Čufer.

Če bo še naprej tako, bi lahko do prvih prenosov slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank prišlo že v teku poletja, je dejal.

Čufer je na današnji predstavitvi ekonomskega poročila Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) o Sloveniji sanacijo bank znova izpostavil kot trenutno glavno prioriteto ekonomske politike.

Opozoril je, da pri konceptu slabe banke ne obstajajo univerzalne rešitve, zato je treba biti pragmatičen in učinkovit. Zagotovil je, da nova vlada koncepta ne bo spreminjala, zakon pa je po njegovih besedah operativen in vse morebitne njegove spremembe lahko počakajo.

Proces je tako v teku, metodologija vrednotenja terjatev je večinoma usklajena, trenutno pa po Čuferjevih besedah poteka identifikacija premoženja za prenos in orodij, ki se bodo uporabila za te prenesene terjatve. Minister je priznal, da je bila faza analiz in razprav o tej problematiki predolga in da je čas za ukrepanje.

Skrbi pa ga, da bi na državno Družbo za upravljanje terjatev bank prenesli tako heterogene terjatve, da jih nato ne bi mogli učinkovito prestrukturirati in sanirati. Zato je treba po njegovih navedbah najti ustrezno klasifikacijo in oblikovati ekipe za posamezne skupine terjatev.

Vzporedno z operacionalizacijo slabe banke poteka testni primer reševanja koprskega Cimosa, da se zakonske rešitve preskusijo v praksi.

Minister je namreč znova izpostavil, da je treba vzporedno s sanacijo slabih bančnih terjatev izpeljati razdolžitev podjetij, da bodo ta posojilno sposobna in se lahko razvijala, ne pa skrbela le za odplačevanje posojil in krčenje stroškov.

Viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić je po drugi strani povedala, da je nadzornik bančnega sistema že lani izdelal več scenarijev za vrednotenje slabih terjatev in tudi scenarije za njihov prenos na slabo banko.

Jasno pa je treba po njenih besedah povedati, da kateri koli scenarij zahteva tudi dodatno dokapitalizacijo. Izbor scenarija pa bo moral biti ob najmanj obremenilen za javne finance, je dodala.

Banka Slovenije bo po njenih zagotovilih z vsemi svojimi orodji podpirala sanacijo bančnega sektorja, in sicer skozi analize, zagotavljanje podatkov in strokovno pomoč.