Kultura

Bela hiša v plamenih

S.R.
9. 4. 2013, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

A brez skrbi, Severna Koreja ni napadala ZDA. So pa to storili teroristi v filmu Padec Olimpa.

Blitz

Ko teroristi zavzamejo Belo hišo – s kodnim nazivom Olimp – skuša osramočeni agent tajne službe rešiti predsednika ZDA v napetem in navdiha polnem akcijskem trilerju priznanega režiserja Antoina Fuque.

Majhna skupina do zob oboroženih in izurjenih ekstremistov sredi belega dneva zasede Belo hišo in predsednika Benjamina Asherja (Aaron Eckhart) skupaj z njegovim osebjem kot talca zapro v neprebojni predsedniški podzemni bunker. Medtem se srditemu boju na travniku pred zgradbo pridruži nekdanji predsednikov varnostnik Mike Banning (Gerard Butler), se prebije v zasedeni objekt in skuša opraviti tisto, za kar se je uril vse življenje: za vsako ceno zavarovati predsednika.

V filmu igrajo Gerard Butler, Aaron Eckhart, oskarjevca Morgan Freeman in Angela Bassett, Robert Forster, Cole Hauser, Ashley Judd, Melissa Leo, Dylan McDermott, Radha Mitchellin Rick Yune. 

Po izvirnem scenariju novincev Creightona Rothenbergerja in Katrin Benedikt je režiral Antoine Fuqua.

GERARD BUTLER (agent Banning, producent) trenutno spet posoja glas liku v nadaljevanju risane uspešnice How to Train Your Dragon, sicer pa se je uveljavil v Snyderjevem akcijskem spektaklu 300 in je poleg igralske kariere uspešen tudi kot producent – krstni projekt produkcijskega podjetja, ki ga je ustanovil z dolgoletnim menedžerjem Alanom Sieglom, Law Abiding Citizen, je po vsem svetu navrgel prek 100 milijonov dolarjev, podobno kot filmi, v katerih je Butler igral: The Bounty Hunter, The Ugly Truth, Nim’s Island, P.S. I Love You, The Phantom of the Opera in Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life.

AARON ECKHART (predsednik Benjamin Asher) je kritike med drugim navdušil v Soderberghovem Erin Brockovich in v Nolanovem The Dark Knight, sicer pa je nase prvič opozoril v LaButovi kontroverzni drami In the Company of Men. Z vlogo v režijskem prvencu Eckhart Jasona Reitmana Thank You for Smoking se je potegoval za zlati globus, nazadnje pa smo ga videli ob Johhnyju Deppu v The Rum Diary, akcijski znanstveni fantastiki Battle: Los Angeles in ob Nicole Kidman v Rabbit Hole. Kmalu na platna prihaja v I, Frankenstein in The Expatriate.

MORGAN FREEMAN (predsednik predstavniškega doma Trumball) je nazadnje igral v Nolanovem The Dark Knight Rises in v drami Roba Reinerja The Magic of Belle Isle. Trenutno pripravlja projekte Now You See Me, Oblivion, Last Vegas in The Last Knights. Glas bo posodil liku v igrano-risanem filmu LEGO: The Piece of Resistance.

Za stransko vlogo v Million Dollar Baby je prejel oskarja (za kipec se je potegoval tudi z vlogami v Street Smart, The Shawshank Redemption in Invictus), za glavno vlogo v Driving Miss Daisy zlati globus, dobil pa je tudi že več priznanj za življenjsko delo. Je tudi producent.

ASHLEY JUDD (prva dama Margaret Asher) je na velikih platnih debitirala v Nunezovem Ruby in Paradise in igrala v Friedkinovem Bug.

Nazadnje je igrala v seriji Missing ter filmih Dolphin Tale, Flypaper, Tooth Fairy in ob Goranu Višnjiću v neodvisni drami Helen, pred tem pa smo jo videli v Kiss the Girls, De Lovely, Twisted, Frida, The Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood, Where the Heart Is, Double Jeopardy, Eye of the Beholder, Simon Birch, The Locusts, Heat… Z vlogo v TV filmu Norma Jean & Marilyn se je potegovala za zlati globus in emmyja.

ANTOINE FUQUA (režiser) velja za enega najbolj obetavnih talentov svoje generacije. Začel je s prvencem The Replacement Killers in nadaljeval s policijsko dramo Training Day (Denzel Washingtona se je potegoval za oskarja za glavno vlogo, Ethan Hawk za stransko), Brooklyn’s Finest, Shooter, Tears of the Sun, King Arthur ter dokumentarcema o bluesu Lightning in a Bottle v produkciji Martina Scorseseja in o ustanovitelju založbe Death Row Records Suge Knight,

Bi si film radi ogledali tudi vi? Sedaj imate priložnost. V sodelovanju zdistribucijo Blitz bomo namreč podelili dvakrat po dva kupona za ogled filma Padec Olimpa. Vse, kar morate storiti je, da nam na elektronski naslov urednistvo@svet24.si pošljete mail s svojim imenom, priimkom, naslovom in telefonsko številko. Izmed vseh prispelih sporočil bomo izbrali dva srečneža, ki bosta prejela po dva kupona za ogled filma Padec Olimpa. Film je v naših kinematografih sicer na ogled od 4. aprila. Nagradna igra pa traja do torka, 16. aprila. Pohitite!