Slovenija

Bojna letala nad Slovenijo

STA / S.R.
9. 4. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Začenja se tridnevna vaja za zaščito slovenskega zračnega prostora, imenovana Air Defence Training Activity 2013, katere cilj je preverjanje in urjenje udeležencev, vključenih v sistem zračne obrambe zavezništva, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Slovenska vojska

Poudarek bo na odkrivanju, prestrezanju in prisilnem pristajanju zrakoplova - vsiljivca. Vajo organizirata in vodita Združeno poveljstvo zračnih operacij zveze Nato iz Ramsteina ter operativni center zračnih sil Combined Air Operation Center 8. Poleg pripadnikov omenjenih poveljstev bodo na vaji aktivno udeležene tudi enote Brigade zračne obrambe in letalstva, ki sicer opravljajo naloge zaščite zračnega prostora v Sloveniji, služba Kontrole zračnega prometa ter pripadniki oboroženih sil Italije in Madžarske, so še zapisali na ministrstvu.

Letalska šola s štirimi letali pilatus PC-9M bo na vaji sodelovala v vlogi "vsiljivca". Sodelovali pa bodo tudi 16. bataljon za nadzor zračnega prostora s Centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora, 15. helikopterski bataljon s helikopterjem Bell 412 v pripravljenosti za iskanje in reševanje ob izrednem dogodku ter 107. letalska baza z logistično podporo.

Med urjenjem bosta italijanska lovca po opravljenem prestrezanju prisilila par letal PC-9M, ki bosta simulirala vojaško grožnjo, k prisilnemu pristanku na letališču Jožeta Pučnika na Brniku.

Kot so še zapisali na ministrstvu, gre pri vaji za eno zahtevnejših nalog Brigade zračne obrambe in letalstva, saj zahteva visoko stopnjo pripravljenosti in natančno usklajevanje med civilno kontrolo zračnega prometa ter enotami zračne obrambe in letalstva.

Letala bodo širše območje osrednje Slovenije preletavala na višinah od 4000 do 7000 metrov, in sicer med 7. in 9. uro ter v rezervnem terminu med 14. in 16. uro.