Slovenija

Tovšakova danes priznala krivdo

STA / S.R.
9. 4. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevala glavna obravnava zoper nekdanjo direktorico velenjskega Vegrada Hildo Tovšak ter nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja družbe Branko Gabriel zaradi domnevnega kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Mediaspeed

Tovšakova je danes krivdo priznala. Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je za STA povedal, da je Tovšakova krivdo priznala zaradi slabega zdravstvenega stanja in ker želi zmanjšati medijski pritisk nase in svojo družino.

Namesto nadaljevanja sojenja v sredo bo narok, na katerem bo izrečena kazen za Tovšakovo, ki je sicer v priporu zaradi drugega kaznivega dejanja. Okrožni državni tožilec Stanislav Pintar naj bi predlagal dveletno zaporno kazen.

Tožilec Tovšakovi in Branki Gabriel, ki na predobravnavnem naroku julija lani nista priznali krivde, očita neupravičeno uporabo in prilastitev sredstev iz Vegradove blagajne vzajemne pomoči v znesku okoli 220.000 evrov.

Gabrielova je na eni izmed obravnav povedala, da je bila Tovšakova glavna direktorica v pravem pomenu besede, z Vegradovega računa pa se niti centa ni nakazalo brez njene vednosti. Za Gabrielovo je bila Tovšakova garač in je tudi od drugih zahtevala, da veliko delajo. Dejala je še, da kot direktorica ni imela nobenih pooblastil in je morala za vsako zadevo pridobiti dovoljenje Tovšakove.

Obtožnica Tovšakovo in Gabrielovo bremeni, da sta podrejeni delavki Majdi Volk naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nekaj več kot 400.000 evrov nakaže na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrielova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.