Slovenija

SDS pod mizo dobila 2,8 milijona evrov od Patrie

STA
9. 4. 2013, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

SDS pod vodstvom Janeza Janše naj bi od finske Patrie v poslu za nakup oklepnikov pod mizo dobila 2,8 milijona evrov, je 25. maja 2007 v depeši, ki jo je v ponedeljek objavil WikiLeaks.

Twitter

Tako je poročal tedanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson. Afera je sicer v Sloveniji vrhunec dosegla avgusta 2008.

Robertson se je skliceval na tajni vir, ki je imel neposreden dostop do enega od uslužbencev družbe Rotis, Patriinega slovenskega partnerja. Vir je Robertsona opozoril tudi, da STO Ravne ni uspelo, da bi ponudil "podoben prispevek" Janševi stranki.

Depešo je danes v zbirki zadnjih WikiLeaksovih razkritij odkril časnik Finance, v njej pa Robertson ocenjuje izbiro finske Patrie za izdelavo oklepnikov za Slovensko vojsko in dejstvo, da ni bil izbran proizvajalec, ki je v posredni lasti ameriškega podjetja General Dynamics.

Meni, da izbor Patrie v najboljšem primeru ni bil najbolj transparenten, saj da javnost ni dobila podrobnega vpogleda v to, kako je bil porabljen javni denar in kaj bodo dobili za to. "V najhujšem primeru pa nam insajderji v panogi govorijo o kriminalnih dejanjih, vključno s podkupninami in velikimi izplačili političnim strankam v zameno za donosen posel," je zapisal.

"Nekateri so celo namignili, da je bil nakup vozil kanal za polnjenje predvolilne blagajne pred prvim velikim testom vladajoče koalicije, parlamentarnimi volitvami v letu 2008," je zapisal Robertson.

Dodaja še, da celotna afera "glede na majhnost Slovenije" in "znano skupino ljudi" ni presenetljiva. Prav tako ga ne preseneča dejstvo, da se ni pojavila "kadeča se pištola", saj da je v Sloveniji popolno pomanjkanje preiskovalnega novinarstva.

Po mnenju veleposlanika Robertsona pa bi ta "kontroverzni obrambni posel lahko uokviril naslednjih nekaj let slovenske politike".