Slovenija

Erjavec v sredo in četrtek v Makedoniji

STA / A.M.
8. 4. 2013, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec se bo ta teden mudil v Makedoniji.

Mediaspeed

V sredo se bo Erjavec udeležil neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Procesa za sodelovanje v jugovzhodni Evropi SEECP, v četrtek pa bo sledil njegov uradni obisk v Skopju.

Kot so zapisali na ministrstvu, predstavlja obisk nadaljevanje intenzivnih stikov na politični ravni in na področju gospodarskega sodelovanja med državama, Erjavec pa bo tudi potrdil slovensko podporo makedonskemu napredku na poti v EU in Nato.

Slovenski minister se bo sicer v okviru uradnega obiska v četrtek srečal s svojim gostiteljem, makedonskim kolegom Nikolo Poposkim, sprejela pa ga bosta tudi predsednik sobranja Trajko Veljanovski in predsednik vlade Nikola Gruevski.

Makedonijo že dolgo časa pretresa politična kriza, ki se je še poglobila konec decembra lani, ko se je spor ob sprejemanju proračuna za letošnje leto prelevil celo v nasilje, opozicija pa se je nato odločila za bojkot dela parlamenta.

Politični spori med vladajočo stranko VMRO-DPMNE in opozicijskimi socialdemokrati med drugim že tudi ogrožajo začetek pristopnih pogovorov Makedonije z EU. To je potrdila odločitev evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja, ki je februarja tik pred zdajci odpovedal obisk v Makedoniji.

V začetku marca sta sprti strani nato ob posredovanju EU vendarle dosegli dogovor o izhodu iz politične slepe ulice - opozicija se je vrnila v parlament in je sodelovala na nedavnih lokalnih volitvah, sedaj pa naj bi steklo delo na reformi makedonske volilne zakonodaje, pri čemer naj bi sodeloval tudi Ovse.

Makedonija sicer upa, da bi lahko pristopna pogajanja z EU začela še letos. Država je status kandidatke dobila že decembra 2005, a datuma za začetek pogajanj še ni dobila, predvsem zaradi nerešenega spora z Grčijo glede imena - in to kljub pritiskom tako Evropske komisije kot več držav članic EU, med njimi Slovenije, naj se pogajanja začnejo čim prej.