Kultura

Železna lady tudi na filmskih platnih

A.M.
8. 4. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Režiserka uspešnega mjuzikla Mamma Mia je pred dobrim letom predstavila navdihujočo biografsko zgodbo prve britanske premierke Margaret Thatcher. Odmeven film smo si lahko ogledati tudi v Sloveniji.

Fivia
Zgodba iz filma ... Po vstopu v politiko skuša Margaret podreti družbene in politične stereotipe, vendar med strankarskimi kolegi ne najde razumevanja. S pomočjo neizmernega osebnega odpovedovanja in stoične drže se ji uspe prebiti na čelo stranke in na volitvah prevzame vodenje države. Toda srhljivo obdobje hladne vojne in grožnja spopada za Falklandsko otočje, jo pripeljeta pred vedno večje politične in osebne preizkušnje. Film je prejel zlati globus in oskarja za najboljšo žensko vlogo.

Film Železna lady pripoveduje zgodbo o Margaret Thatcher - ženski, ki je bržkone prva z zgodovini britanske vladajoče politike porušila zidove, ki so strogo ločevali spol in razredno pripadnost od sveta, v katerem je dotlej strogo vladal zgolj moški spol. To je zgodba, ki se vešče vrti okrog oblasti in cene zanjo ter je hkrati izjemen in pretanjen portret neverjetne in zapletene ženske.

Meryl Streep o odločitvi, da sprejme vlogo, in o tem, na kako nenavaden način se je je lotila, pripoveduje: “Sploh nisem imela časa razmišljati o njej,” se spominja.

Z letalom sem priletela v London in imeli naj bi teden dni vaj in priprav pred začetkom snemanja. Bil je januar in priznam, da sem bila tedaj, ko sem vlogo sprejela, prepričana, da bom imela več časa za priprave. Toda preživela sem peklenska Božič in Novo leto – mož je imel več zelo resnih operacij in umrla je moja zelo dobra prijateljica. Zato sem ob prihodu v London imela občutek, da sem popolnoma nepripravljena nanjo. Za ves teden sem se zaprla v majhno dnevno sobo z električnim kaminom in delala 24 ur na dan. Roy (Helland), ki skrbi za moje pričeske in ličenje, je stanoval tik zraven mene; nosil mi je čaj in mi pod vrati puščal sporočila.

"Kljub omejenemu času pa sem se kar potopila v Margaretin lik in uspelo mi je razviti občutek, kakšno je bržkone bilo njeno življenje – stoodstotno osredotočenje, popolna pripravljenost vedoč, da mora biti desetkrat hitrejša, bolj pripravljena in pred vsemi drugimi, kajti bila je prva. Res sem bila pod velikim pritiskom, vendar samozavestna, ko smo začeli snemati.”

Margaret Thatcher, ki je danes umrla v starosti 87 let, je bila prva ženska na čelu katerekoli vlade zahodne poloble. Bila pa je tudi ministrska predsednica z najdaljšim delovnim stažem v 20. stoletju.