Slovenija

Končno smo dočakali pomlad

STA / S.R.
8. 4. 2013, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po dolgi, hladni in nadpovprečno sneženi zimi z malo sonca je v prihodnjih dneh pričakovati bolj pomladne temperature.

Thinkstock

Postopno, a občutno se bo otoplilo in ob koncu tedna bi lahko dnevna temperatura dosegla tudi 20 stopinj. Po daljšem hladnem obdobju bo temperatura spet okoli povprečne, morda celo nekoliko višja, pravi meteorolog Andrej Pečenko.

Prognostik na Agenciji za okolje Pečenko je za STA vreme v minuli zimi ocenil kot zelo nestanovitno. Zelo malo je bilo sonca, veliko oblačnosti in padavin, tudi snežnih. V tem pogledu je bila letošnja zima po njegovem mnenju zelo ekstremna. Prav tako je bila zima razmeroma hladna, saj so bile temperature podpovprečne, vendar velikih odstopanj kljub vsemu ni bilo.

Glede na povprečje sta bila hladna zlasti februar in marec. Slednjega sicer vremenoslovci uvrščajo že v meteorološko pomlad. Vendar pa je bil pretekli mesec zelo moker in glede na povprečje precej bogat s snegom, torej "bolj zimski kot spomladanski", je ocenil Pečenko. Ker v preteklih mesecih ni bilo veliko sonca, se ozračje po njegovih besedah ni moglo ogreti niti do začetka aprila, ki je bil še zelo hladen.

V prihodnjih dneh pa vendarle kaže na več sonca in toplejše vreme, tudi zato, ker je sonce že precej močno. Še vedno bo tudi nekaj padavin, tako da ni pričakovati velikih sprememb vremena, razen seveda postopne, a občutne otoplitve v prihodnjih dneh. Za četrtek tako na agenciji že napovedujejo dnevno temperaturo 18 stopinj Celzija. Podobno tudi za konec tedna nekateri izračuni že kažejo dnevne temperature okoli 20 stopinj Celzija.

Za ljudi sicer takšna otoplitev lahko predstavlja "velik skok" in jih šokira, zaradi česar se ji težje prilagodijo. V resnici pa se bo ob koncu tedna temperatura po daljšem hladnem obdobju končno zgolj začela gibati okoli povprečja, morda ga bo tudi nekoliko presegla, je povedal meteorolog.

Počasi bo torej nastopil čas za spomladanska oblačila, a jutra bodo še vedno sveža, še napoveduje Pečenko.