Zanimivosti

Facebook začel zaračunavati uporabnikom

STA / S.R.
8. 4. 2013, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

A brez panike, gre samo za testno zaračunavanje za pošiljanje sporočil (slavnim) ljudem, ki še niso vaši prijatelji. Omenjeno storitev je Facebook sicer napovedal že pred časom.

Inquisitr

Pošiljanje tovrstnih sporočil naj bi stalo do največ 12 evrov, cene pa se bodo začele pri 80 evrskih centih. Za najnižjo ceno bo mogoče sporočilo poslati posamezniku, ki ga še nimate med prijatelji. Največ, torej omenjenih 12 evrov pa vas bo stalo pošiljanje sporočil slavnih osebnostim, ki niso vaši prijatelji.

Na idejo so pri Facebooku prišli zato, da uporabniki ne bi več prejemali na tone sporočil ljudi, ki jih ne poznajo. Težava je v tem, da Facebook sporočila vseh, ki niso vaši prijatelji uvrsti v mapo ''drugo'', zraven ''spama''. Poskusno zaračunavanje so sicer sprva uspešno preizkusili v ZDA, sedaj pa ga testirajo v Veliki Britaniji.

Sistem plačevanja za sporočanje ne prijateljem je zasnovano za pomoč tistim uporabnikom, ki ne bi več želeli dobivati na tone nezaželene pošte, a bi kdaj pa kdaj le želeli pokukati izven ožjega kroga znancev.

Testiranje je namenjeno tudi ugotavljanju optimalne cene, ki so jo uporabniki po vsem svetu še pripravljeni plačati. Del tega je tudi zaračunavanje višje cene slavnih osebnostim. Slednjim se bo cena sicer višala sorazmerno s številom sledilcev in posebnim ''barometrom slave'', ki so ga razvili pri Facebooku.

A ponavljamo, še vedno gre za test, v katerega je vključenih relativno malo uporabnikov. Plačevanje bo sicer mogoče prek kreditnih kartic, mladoletni pa tega ne bodo smeli početi.