Svet

Severna Koreja umika delavce iz kompleksa Kaesong

STA / S.R.
8. 4. 2013, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je sklenila umakniti svoje delavce iz skupnega industrijskega kompleksa z Južno Korejo Kaesong, ki sicer leži na severnokorejskem ozemlju.

Reuters

Kot je danes sporočila uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA, bodo delavce umaknili, ker Južna Koreja žali dostojanstvo njihove države.

V Pjongjangu so še sporočili, da bodo preučili, ali bo kompleks v prihodnje sploh še deloval, poročajo tuje tiskovne agencije.

Severna Koreja je že prejšnji teden južnokorejskim delavcem prepovedala vstop v kompleks, zaradi česar je moralo več podjetij v njem prekiniti proizvodnjo.

V Kaesongu je še okoli 500 državljanov Južne Koreje, sicer pa je v 123 južnokorejskih podjetjih v kompleksu zaposlenih prek 50.000 državljanov Severne Koreje.

Prek 300 delavcev iz Južne Koreje, ki delajo v kompleksu, se je, potem ko je zanje začela veljati prepoved Severne Koreje, vrnilo v domovino, v kompleksu pa je še vedno prek 500 južnokorejskih menedžerjev in lastnikov manjših podjetij.

Leta 2004 zgrajeni kompleks je še edini preživeli simbol sodelovanja med Korejama. V preteklosti nobena od strani ni dopustila, da bi politične napetosti pretirano vplivale na delovanje kompleksa, ki je sicer ključen vir deviz za obubožano Severno Korejo.