Svet

Zaznamovala je britansko in evropsko politično življenje

STA / S.R.
8. 4. 2013, 16.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sedanji in nekdanji državniki se v odzivih ob smrti nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher strinjajo, da je bila železna lady velika državnica.

Reuters
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Izpostavljajo tudi njeno vlogo pri padcu komunizma v Evropi. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Thatcherjevo označil za veliko državnico, "ki bo v spominu ostala tako zaradi svojih prispevkov skupnemu evropskemu projektu kot tudi zadržkov do njega".

Poudaril je še, da je bila vodilna v prizadevanjih za to, da so se evropski družini pridružile države Srednje in Vzhodne Evrope.

Železna lady je bila znana po svojem zadržanem stališču do tesnejšega evropskega povezovanja. Znana je tudi njena izjava, da "želi nazaj svoj denar", s katerim je Veliki Britaniji v finančnih pogajanjih v okviru EU zagotovila znameniti rabat.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je poudaril, da je pokojna nekdanja britanska premierka zaznamovala britansko in evropsko politično življenje. Dejal je, da je vsem, tudi tistim, ki se z njo niso strinjali, dokazala, da je politika še vedno lahko sila sprememb.

Nekdanji poljski predsednik in šef sindikata Solidarnost, ki je pripomogel k padcu komunizma na Poljskem, Lech Walesa je poudaril, da je Thatcherjeva z ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom in papežem Janezom Pavlom II. pomembno prispevala k padcu komunizma v Evropi.

Zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki se je ob koncu hladne vojne s Thatcherjevo večkrat sestal, pa je dejal, da je bila velika političarka in briljantna osebnost, ki bo ostala zapisana v zgodovini. Dejal je tudi, da je bila ženska, katere beseda je imela težo.

Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger je medtem Thatcherjevo označil kot "pogumno osebnost". "Ni mislila, da je njeno delo poiskati kompromis, temveč da je njena služba imeti prepričanja," je dejal Kissinger, ki je leta 1973 prejel Nobelovo nagrado za mir.