Slovenija

Začasni odvzem licence Kaničevi

STA / A.M.
8. 4. 2013, 17.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je pritrdilo odločitvi Zdravniške zbornice Slovenije, ki je mariborski pediatrinji Zlatki Kanič izdala ukrep začasnega odvzema licence za štiri mesece, je potrdil zagovornik Kaničeve Boštjan Penko.

Mediaspeed
Tomaž Gantar, minister za zdravje

Ob tem je napovedal, da bodo zoper takšen sklep na upravno sodišče vložili tožbo.      

Penko namreč meni, da je odločitev ministrstva pravno in vsebinsko napačna. Za vložitev tožbe ima sedaj na voljo 30 dni.

Odločitev ministrstva je po današnjem obisku Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana komentiral tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Dejal je, da se je primer za Kaničevo in starše pokojnega Bora Nekrepa, ki ga je leta 2008 zdravila Kaničeva, vlekel predolgo.

Dodal je, da se je zbornica trudila izreči ukrep, "ki je v danih primerih tisti, mimo katerega po mojem mnenju nima smisla iti". Ministrstvo je tako "sprejelo stališče, da je bolje, da se primer zapre, saj je bilo trpljenja predvsem za starše zelo veliko in preveč". Če bi ministrstvo razveljavilo odločitev zbornice, bi se namreč postopek v celoti znova začel.

Glede napovedane tožbe Kaničeve pa je dejal, da od upravnega sodišča ne pričakuje bistvenih razlik. "Še vedno stojim za odločitvijo našega ministrstva, bomo videli, kaj bo," je dejal.

Zdravniška zbornica je Kaničevi izdala ukrep začasnega odvzema licence za štiri mesece konec januarja. Njen zagovornik Penko se je na takšno odločitev pritožil.

Upravni postopek odvzema licence Kaničevi je bil sicer uveden po tem, ko je nadzor upravne inšpekcije na zdravniški zbornici pokazal, da zbornica na napačen način vodi postopke odločanja o odvzemu licence zdravnikom.

Postopki na zdravniški zbornici zoper Kaničevo se sicer vlečejo že od leta 2009.