Slovenija

Začelo se je ugotavljanje domnevnega plagiatorstva magistrske naloge Alenke Bratušek

STA / A.M.
8. 4. 2013, 18.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Senat Fakultete za družbene vede (FDV) se je seznanil s poročilom dekana in na današnji seji potrdil začetek postopka ugotavljanja domnevnega plagiatorstva magistrske naloge Alenke Bratušek.

Mediaspeed
Premierka Bratuškova je sicer navedbe o tem, da naj bi bil njen magisterij plagiat, že večkrat zavrnila.

Dokler trajajo omenjeni postopki, Fakulteta za družbene vede v zvezi z magisterijem Bratuškove ne bo podajala dodatnih pojasnil, so še zapisali na fakulteti.

V 178. členu statuta ljubljanske univerze sicer piše, da predlog za začetek postopka odvzema znanstvenega naslova poda rektor oziroma dekan, če obstajajo okoliščine, ki kažejo na to, da so pogoji za odvzem verjetno izkazani, o predlogu pa nato odloči pristojni senat.

Če senat meni, da je predlog utemeljen, sprejme sklep, s katerim začne postopek odvzema naslova in določi pooblaščenca za vodenje postopka do izdaje odločbe. V primerih uvedbe postopka senat imenuje tudi tričlansko komisijo visokošolskih učiteljev, ki pripravijo ločena pisna poročila o razlogih za odvzem naslova.

Glede domnevnega plagiatorstva magistrske naloge premierke so svoja mnenja že podali mentor Bratuškove in zdaj že upokojeni profesor Veljko Rus ter profesorja Rado Bohinc in Marjan Brezovšek, ki so bili po neuradnih informacijah STA člani komisije na zagovoru magistrske naloge Bratuškove leta 2006.

Senat pa je danes popoldne potrdil začetek postopka ugotavljanja domnevnega plagiatorstva magistrske naloge Bratuškove. Člani komisije, katerih imena za javnost ostajajo skrita, naj bi analizirali nalogo ter svoja mnenja predstavili senatu, ki bo šele potem dokončno odločal o postopku za odvzem strokovnega naziva Bratuškovi.