Slovenija

V Celju predstavili lokalne protipoplavne ukrepe

STA / J.P.
31. 3. 2013, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki celjske občine in okoljskega ministrstva so ta teden v Celju predstavili lokalne protipoplavne ukrepe, ki se na porečju Savinje izvajajo v letih 2012 - 2014.

Wikipedia
Konec tudi staremu Splavarskemu mostu.

Pogodba za zagotovitev poplavne varnosti z družbo Nivo Eko je bila podpisana aprila lani, vrednost projekta pa je ocenjena na 45,5 milijona evrov,

Večina teh sredstev za prvo faz del je zagotovljena iz evropskega kohezijskega sklada, celjska občina pa je uredila vso potrebno dokumentacijo za izgradnjo lokalnih protipoplavnih ukrepov. V ta namen je občina porabila okoli 700.000 evrov proračunskih sredstev.

Kot je povedal koordinator projekta Roman Kramer, z izvedbo prve faze projekta, ki naj bi bila zaključena avgusta naslednje leto, bodo na območjih Celja, Vojnika, Laškega in Luč zagotovili poplavno varnost najbolj ogroženih urbanih območij.

Na domove so vsa gospodinjstva v celjski občini te dni dobila tudi posebno zloženko, kjer je projekt za zagotovitev večje poplavne varnosti v porečju Savinje podrobneje predstavljen.

Lani se je po desetih letih prizadevanj le začelo celovito urejanje poplavne problematike porečja Savinje. V prvi fazi bodo protipoplavne ukrepe izvedli na območjih Celja, Vojnika, Laškega in Luč. V letu 2012 so tako že uredili marijagraški ovinek v Laškem, letos pa so začeli urejati strugo Savinje v Celju.

V okviru urejanja struge Savinje bodo v Celju podrli stari Splavarski most in zgradili novega. Dela na Savinji bodo končana še letos, prihodnje leto pa bodo zgradili še tri suhe zadrževalnike na Ložnici, Sušnici in Podsevčnici ter dva suha zadrževalnika na pritoku Hudinje v Vojniku.